8.5 C
New York
zondag 5 mei 2024

Grühnkohlessen in Bückeburg is meer dan een vorkje prikken

Zoals elk jaar wordt er door het Bürgerbataillon in zusterstad Bückeburg het traditionele Grühnkohlessen gehouden. Daarbij worden aan lange tafels op zijn Duits boerenkool geserveerd met worst, casselerrib en aardappel. Tijdens deze maaltijd wordt bier gedronken maar wel in een rustig tempo.

Onder tussen speelt een Jägerorkest diverse Duitse tonen afgewisseld met evergreens en er zijn toespraken. Tot zover lijkt het een Duits feestje maar Bückeburg is trots op het feit dat er van de partnergemeente Zuidplas maar liefst 23 afgevaardigden op eigen kosten aanwezig zijn. Een record aantal met gasten uit onze gemeente in een zaal waar ook een recordaantal deelnemers, 430, aanwezig zijn.

Namens de gemeente Zuidplas spreekt wethouder Daan de Haas en hij memoreert aan de de 75 jaar vrijheid en begeeft zich op glad ijs als hij het over de aankomende Europese Kampioenschappen voetbal heeft. Toch krijgt hij applaus en heeft voor de stadmajor Brandt en burgemeester Brombach een kado meegebracht.

Al vanaf 1974 is er deze vriendenband, eerst met Nieuwerkerk aan den IJssel en vanaf 2010 met de gemeente Zuidplas. Vanaf de fusie leek de stedenband stil te zijn gevallen maar de laatste jaren zit er weer beweging in met een nieuw comité internationale betrekkingen en meer vriendschapsbanden zoals er al waren bij de scouting, de zwemvereniging, de voetbal en de jeugdbrandweer. Het comité hoopt hier snel met andere verenigingen en scholen nog meer het contact te kunnen leggen met de Duitse evenknie.

Op deze avond is het vooral het kennismaken en de gesprekken met elkaar, het eten is een bijzaak voor de delegatie, vooral het smeden van nieuwe vriendschappen staat bovenaan. Daarom is het meer dan beleefd een vorkje boerenkool prikken.

Meer beelden op deze pagina

Advertentie