8.5 C
New York
zondag 19 mei 2024

Levenslicht trekt door de dorpen van Zuidplas

Deze week trekt Levenslicht door Zuidplas. Het is een schaal met lichtgevende stenen die een tijdelijk monument vormen voor de herinnering aan het wegvoeren van Joden, Roma en Sinti naar concentratiekampen.

Deze herdenking valt tegelijkertijd met de viering van 75 jaar bevrijding van het grootste concentratiekamp Birkenau-Auschwits, een vernietigingskamp met ongeveer de grootte van het dorp Nieuwerkerk aan den IJssel welke door het rode leger werd bevrijd.

Afgelopen dinsdag ontstaken Burgemeester Weber en wethouder de Haas het monument bij de gedenknaald in Nieuwerkerk en wethouder Hordijk deed dit op woensdag 29 januari in Moordrecht. Op donderdag zal wethouder Verbeek dit doen in Zevenhuizen bij het Dorpsplein thv optiek Hoogendoorn, Zevenhuizen om 18:00 uur. Wethouder Schuurman sluit de rondgang van het tijdelijke monument af door deze te ontsteken in Moerkapelle om 18:00 uur bij de Hervormde Kerk.

In januari 2020 wordt het tijdelijk lichtmonument onthuld in 170 gemeenten waaronder Zuidplas waar de vervolging van Joden, Roma en Sinti heeft plaatsgevonden. Het monument is een eenmalige tijdelijke aanvulling op de bestaande oorlogs- en Holocaustmonumenten, in het kader van 75 jaar vrijheid.

Doel van dit lichtmonument is het bewustzijn te vergroten dat in heel Nederland Joden, Roma en Sinti woonden en dat de mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd, gedeporteerd en vermoord, plaatsgenoten of buren waren.

Moordrecht
Auschwitz Birkenau poort met rails
Monument in Moordrecht voor de vier weggevoerde en vermoorde Joodse inwoners
Advertentie