8.5 C
New York
woensdag 19 juni 2024

Tijdelijk monument Levenslicht heeft reis door Zuidplas voltooid (+VIDEO)

Afgelopen week werd viermaal werd het tijdelijk monument Levenslicht ontstoken door leden van het college van Burgemeester en wethouder in de dorpen van Zuidplas. Hiermee wil men stilstaan bij de vervolging van Roma, Sinti en Joden die werden weggevoerd. Voor Gouwe IJssel Nieuws legde Jacolien Rog de vier ontstekingen vast op film met de woorden van de collegeleden.

In januari 2020 werd het tijdelijk lichtmonument onthuld in 170 gemeenten waaronder Zuidplas waar de vervolging van Joden, Roma en Sinti heeft plaatsgevonden. Het monument is een eenmalige tijdelijke aanvulling op de bestaande oorlogs- en Holocaustmonumenten, in het kader van 75 jaar vrijheid en ontworpen door Daan Roosegaarde.

Doel van dit lichtmonument is het bewustzijn te vergroten dat in heel Nederland Joden, Roma en Sinti woonden en dat de mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd, gedeporteerd en vermoord, plaatsgenoten of buren waren.

In Zuidplas werden diverse bewoners afgevoerd naar het Poolse concentratiekamp Auschwitz. Afgelopen week werd er in heel de wereld stilgestaan bij de bevrijding van dit kamp 75 jaar geleden.

Advertentie