8.5 C
New York
zaterdag 13 april 2024

Oliespoor blijkt 15 km lange highway van drugsafval door Zuidplas

De melding van een ca 300 meter lang oliespoor op de Schielands Hoge Zeedijk West bij Nieuwerkerk aan den IJssel pakte op woensdagavond 5 februari heel anders uit voor de hulpdiensten. Bij aankomst de door Rijkswaterstaat opgeroepen calamiteitendienst, bleek het na onderzoek niet om een kort oliespoor op de dijk te gaan, maar om een maar liefst 15 km lang spoor van drugsafval door de gemeentes Zuidplas en Capelle aan den IJssel.

Medewerkers van de opgeroepen calamiteitendienst van Van der Wal BV, constateerden na aankomst op de locatie op de dijk, dat het niet om een oliespoor ging, maar om een andere substantie op het wegdek. Na onderzoek bleek dat de vloeistof drugsafval betrof, vermoedelijk resten van de productie van XTC 

Direct informeerden zij de gemeente Zuidplas, waarop ook de politie en handhaving ter plaatse kwamen voor nader onderzoek. Ook werd er, in verband met eventueel gevaar voor de omwonenden, contact opgenomen met de OVD-bevolkingszorg van de gemeente Zuidplas.  De calamiteitendienst heeft direct de hulpverlening groot opgeschaald en liet met spoed meerdere grotere wegdekreinigingsvoertuigen ter plaatste komen.

Na onderzoek bleek het uiteindelijk te gaan om een spoor van circa 15 km,  vanaf de Groenendijk bij Capelle aan de IJssel tot in de dorpskern van Moordrecht.  De XTC-lozers hebben woensdagavond vermoedelijk vanuit een rijdend voertuig vloeistof geloosd, waarbij men soms meerdere keren heen en weer is gereden over dezelfde wegen. In Zuidplas liep het grootste deel van het spoor over de Schielands Hoge Zeedijk, Parallelweg-Zuid, Spoorweglaan, Vierde Tochtweg, Westringdijk en de Kerklaan in Moordrecht. 

Tot diep in de nacht zijn medewerkers van Van der Wal BV samen met ADJ-milieutechniek bezig geweest om alle wegen grondig van het drugsafval te ontdoen. Door het late tijdstip van de werkzaamheden is er geen overlast geweest voor het overige verkeer.  Door de snelle ontdekking en het snel ingrijpen door de calamiteitendienst van Van der Wal BV is het gevaar voor omwonenden nihil gebleven.

Advertentie