8.5 C
New York
dinsdag 14 mei 2024

Inspectievlucht Eneco zorgt voor overlast

Eneco heeft op vrijdagavonc 7 februari met een vliegtuigje inspectievluchten uitgevoerd en hierover zijn 31 meldingen bij milieudienst DCMR binnengekomen. Het vliegtuigje vloog tientallen malen tussen Rhoon en Nieuwerkerk aan den IJssel.

Met een klein vliegtuig wordt met behulp van infraroodtechniek het leidingnetwerk in beeld gebracht. Zo worden onregelmatigheden in het warmtenet zichtbaar en weten we waar onderhoud nodig is. Het Deense bedrijf COWI brengt met behulp van een klein vliegtuig en een infraroodcamera de temperatuurverschillen tussen de stadswarmteleidingen en de omgeving in beeld. Aan de hand van de gemaakte beelden worden onderhoudsactiviteiten gericht en efficiënt ingepland. Zo kunnen storingen worden voorkomen.

voorbeeld van warmtescan = Bron : Eneco

Eneco verwacht dat er maximaal drie avonden nodig zijn om het gehele gebied in kaart te brengen. Afhankelijk van een eventuele onverwachte wijziging in de weersomstandigheden op de avond zelf.  Het kan volgens Eneco alleen in de avonden want voor het uitvoeren van de warmtescan wordt infraroodtechniek gebruikt. Daarom is het van belang dat het donker is en er een relatief lage temperatuur is aan de grond (voor het contrast). Ook is het belangrijk dat er weinig activiteiten zijn op de grond. Denk hierbij bijvoorbeeld aan rijdende auto’s die via de motor/uitlaat warmte uitstralen.

Eneco meldt dat het de gemeente Zuidplas, de DCMR, Politie Rijnmond en Veiligheidsregio Rotterdam hebben geïnformeerd over het uitvoeren van de inspectievluchten. Zuidplas valt echter onder de politie eenheid Den Haag en veiligheidsregio Hollands Midden. De gemeente Zuidplas heeft het niet laten weten aan haar inwoners.

Advertentie