8.5 C
New York
zondag 19 mei 2024

D66 wil dat gemeente haar handhavingsplicht Geertruidahoeve gaat uitvoeren (+video)

D66 wil dat de gemeente Zuidplas haar plicht tot handhaving op Rijksmonument Geertruidahoeve in Nieuwerkerk aan den IJssel gaat uitvoeren. Dat stelde fractievoorzitter Frans Klovert voor de camera van Gouwe IJssel Nieuws.

Klovert is van mening dat de gemeente actie moet ondernemen : “We zien dat de gemeente handhavers wel over hekken klimmen om permanente bewoning van recreatiewoningen te handhaven maar haar plicht niet doet om een rijksmonument te handhaven oppakt“. Volgens Klovert is de Geertruidahoeve een triest aanblik aan de Eerste Tochtweg.

Hij hekelt de manier waarop het afgedekt is “Het is op dusdanige manier afgedekt waardoor het vocht eronder blijft staan en het verrottingsproces nog harder gaat. Dat kan niet, Los van dat ben je als gemeente verantwoordelijk voor de staat en vindt dat de gemeente de eigenaar erop aangesproken moet worden hoe het erbij staat“.

We zien dat de gemeente handhavers wel over hekken klimmen om permanente bewoning van recreatiewoningen te handhaven maar haar plicht niet doet om een rijksmonument te handhaven oppakt

Frans Klovert – D66 Zuidplas

De democraat vreest dat de plannen niet doorgaan omdat de boerderij in een dusdanige staat is. “Hierdoor moet je wel denken of het nog wel te redden valt. Maar dan alsnog verwachten we van de gemeente nog dat er vanuit het Rijksmonumentenbeleid wordt ingegrepen. Dan maar dwangsommen!”.

Er is volgens D66 een aanjager vanuit de provincie actief om dit soort rijksmonumenten te beschermen. Klovert vraagt zich af of de gemeente hiermee aan de slag is en of er door zijn vragen dit anders alsnog actief wordt.

Dan maar dwangsommen

Klovert over de handhaving

Maar er zijn zorgen bij de fractievoorzitter. “Als het echt dusdanig slecht is dat je er niks meer mee kan, en ik ben ook beetje bang dat daar op gewacht wordt. Zo’n storm is altijd handig en misschien waait het wel om, maar dan hebben we wel een punt bereikt dat we het niet meer kunnen redden. Dat zou echt zonde, heel erg zonde zijn. Je kan niet zomaar een Rijksmonument laten vergaan” aldus Klovert.

Advertentie