8.5 C
New York
vrijdag 19 april 2024

Zuidplas sluit aan bij Wageningen University & Research

De gemeente Zuidplas sluit zich aan bij bij de club van 100 van de Wageningen University & Research (WUR). Deze universiteit heeft in Bleiswijk een onderzoeksfaciliteit met een groot scala aan onderzoeken in de glastuinbouw. Dat schrijft wethouder Schuurman in een informatienota aan de gemeenteraad van Zuidplas.

Hiermee verwacht de gemeente toegang te krijgen tot de (wetenschappelijke) kennis over de glastuinbouw en kunnen wij op deze wijze ook gericht onderzoek laten doen waar dat gewenst en nodig is. Tevens kunnen wij de kennis van de WUR ook inzetten op andere vraagstukken waar wij als gemeente voor staan. (bv. Energievraagstuk en biodiversiteit)” laat Schuurman de raad weten.

Zuidplas kan door dit lidmaatschap, dat voor 2 jaar is aangegaan, gebruik maken door middel van een knipkaart van de enorme kennis van de WUR. Een van de onderwerpen die WUR onderzoekt in Bleiswijk is de overgang van de oranje groeilampen naar de blauw rode LED verlichting voor rozen. Dit is een behoorlijk ingewikkeld vraagstuk waar meer bij komt kijken dan een lampje. Tuinders in Zuidplas en Waddinxveen telen veel rozen maar staan ook bekend om de enorme lichtuitstoot in de Zuidplaspolder.

Als dit niet gebeurt wordt de tuinbouwsector links en rechts ingehaald door landen om ons heen

Wethouder Schuurman over belang deelname aan club van 100

In de informatienota onderschrijft wethouder Schuurman het belang van het lidmaatschap, dat Zuidplas jaarlijks 10.000 euro kost :”Met de Club van 100 wordt het proces van nieuwe kennisontwikkeling aan de gang houden. Het gaat dan om onderzoek wat een tijdshorizon kent van 5 tot 10 jaar voor introductie in de praktijk. De doelstelling van deze Club van 100 is het Nederlandse glastuinbouw cluster een voorsprong te laten behouden op het gebied van kennis“.

Schuurman vervolgt :”Als dit niet gebeurt wordt de tuinbouwsector links en rechts ingehaald door landen om ons heen. Het kenmerkende van door de Club van 100 gefinancierde onderzoek is dat het gaat over innovaties voor de langere termijn met een onzekere return on investment. Dit onderzoek legt de basis voor de toekomst van de sector die voor enorme uitdagingen staat. Individuele MKB bedrijven zoals tuinders en toeleveranciers kunnen dit soort onderzoek niet zelf in eigen beheer doen, het is voor hen te kostbaar en te risicovol“.

Zuidplas heeft volgens het CBS 231,6 hectare glastuinbouw, wat ongeveer staat voor de oppervlakte van 346 voetbalvelden. Waddinxveen heeft 71 hectare glas staan, ongeveer 106 voetbalvelden. Beide gemeenten hebben samen honderden glastuinbouwbedrijven waar een paar duizend mensen in werken.

Foto ter illustratie – onderzoek naar LED verlichting testen bij rozenteelt

Advertentie