8.5 C
New York
zondag 7 juni 2020

Brandweer moet voor de vierde keer uitrukken voor omgevallen elektriciteitspalen in Moordrecht

Voor de vierde keer in drie weken tijd moest de brandweer uitrukken voor omgevallen electriciteitspalen in Moordrecht.  Door de stormen van de afgelopen tijd, vallen de vaak oudere houten palen bij bosjes om in het buitengebied van het dorp. Ook zondag 23 februari was dit weer het geval aan de Spoorweglaan in het dorp.

In het buitengebied van Moordrecht is de stroomvoorziening op veel plaatsen nog geregeld via bovengrondse elektriciteitspalen.  Deze manier van stroomaanvoer blijkt in praktijk erg storingsgevoelig. Met regelmaat moeten schades aan de stroomdraden, bijvoorbeeld veroorzaakt door zwanen die de draden in hun vlucht raken, gerepareerd worden. Maar ook de houten palen waaraan de stroomdraden in de polder aan opgehangen zijn, blijken erg schadegevoelig. 

Bij harde wind krijgen de palen, die vaak in de zachte veengrond geslagen zijn, het zwaar te verduren.  In de afgelopen weken dreigden drie palen aan de Vierde Tochtweg en de Spoorweglaan om te vallen of braken de elektriciteitsdraden af in de storm. Vandaag brak een zogenaamde bokpaal, een dubbele paalconstructie,  volledig af en viel over het wegdek.

De opgeroepen brandweer moest de komst van Stedin afwachten voordat ze over konden gaan tot het opruimen van de constructie. Nadat monteurs van het energiebedrijf de stroom van de draden had uit weten te schakelen, kon men de zware palen met de kettingzaag te lijf gaan om ze tot versjouwbare stukken te reduceren. 

Helaas ontstond er door het uitschakelen van de stroomvoorziening in het gebied nog een alarmerende situatie. Een plaatselijk gemaal in de polder bleek van stroom te worden voorzien vanuit de bokpaal. Doordat de stroom wegviel, kwam het gemaal ook tot stilstand, net terwijl die installatie op volle kracht bezig was om overtollig water uit de polder te pompen nabij  laagstgelegen punt van Nederland.

Hierdoor gingen bij het hoogheemraadschap letterlijk en figuurlijk de alarmbellen rinkelen en kwamen ook zij met spoed ter plaatse. De medewerkers van Stedin zullen met spoed de stroomvoorziening via een tijdelijke noodvoorziening gaan herstellen, zodat het gemaal en de omliggende woningen weer van stroom voorzien kunnen worden.


Volg het laatste nieuws

2,240FansLike
322VolgersVolg
481VolgersVolg