8.5 C
New York
zaterdag 20 april 2024

Chauffeur gewond bij gekantelde truck op dijk – veel werk aan berging door vervuiling

Op dinsdag 25 februari is rond het middaguur is een vrachtwagen met zand van de weg geraakt bij de dijk van Kortenoord in Nieuwerkerk aan den IJssel. De vrachtwagen moest een tegemoetkomende vrachtwagen ontwijken en kantelde hierbij van de dijk.

Bij de kanteling is de vrachtwagenchauffeur gewond geraakt. De brandweer heeft de chauffeur uit zijn cabine gehaald door een gat te maken in het dakluik. Na zijn bevrijding is de chauffeur met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. De verkeerspolitie is een onderzoek gestart naar de oorzaak van het ongeluk.

Tegelijkertijd is het calamiteitenteam van Van der Wal aan de slag gegaan met het wegpompen van weglekkende diesel en hydraulische olie. Hierna is de oplegger geleegd. Nadat het zand uit de oplegger was verwijderd, kon de vrachtwagen weer omhoog getakeld worden de dijk op.

De vangrail langs de dijk was ernstig beschadigd geraakt en is weggehaald. Het hoogheemraadschap is ondertussen bezig met de coördinatie van de werkzaamheden. Grond in de dijk is vervuild geraakt door de weggelekte vloeistof. In overleg met de milieudienst ODMH neemt een gespecialiseerd bedrijf monsters. Zolang er diesel of hydraulische olie wordt gevonden, wordt de grond afgegraven.

Als alles schoon is wordt de dijk aangevuld met klei. Ondertussen wordt er ook hard gewerkt aan een tijdelijke barrière. De vangrail zal later worden vervangen. De dijk tussen Nieuwerkerk aan den IJssel en Moordrecht is vanaf het ongeluk afgesloten geweest en wordt naar verwachting om 21:00 weer geopend. Voor de aanleg van de A13-A16 is het verkeer van zandwagens toegenomen. Deze worden vanaf de dijk geladen met zand uit binnenvaartschepen.

Advertentie