8.5 C
New York
maandag 6 juli 2020

88 hondenbezitters in 2019 op de bon in gemeente Zuidplas

In 2019 zijn in de gemeente Zuidplas 88 hondenbezitters op de bon gegaan, 85% hiervan omdat de hond niet aangelijnd was. Dat is terug te lezen in de antwoorden op schriftelijke vragen van het CDA in Zuidplas.

De partij had vragen gesteld over het hondenbeleid en de uitvoering hiervan. Aan Gouwe IJssel Nieuws liet raadslid Benno de Ruiter weten waarom hij vragen gesteld had: “na aanleiding van reacties van inwoners uit alle dorpen, zowel hondenbezitters als niet hondenbezitters. We krijgen veelal te horen dat de gebieden van losloop erg vervuilen terwijl er een opruimplicht is“.

In de gemeente Zuidplas geldt een plicht tot het opruimen van hondenpoep binnen de bebouwde kom en moet een hondeneigenaren altijd een opruimmiddel bij hebben. Hiervoor verstrekt de gemeente gratis zakjes. De boete voor het niet opvolgen van deze regel is in 2020 95 euro. Volgens de APV van Zuidplas mogen honden moeten aangelijnd worden behalve op losloopgebieden en hondenspeelvelden en buiten de bebouwde kom en zijn honden niet toegestaan in winkelcentra, speeltuinen en begraafplaatsen.

Het CDA vroeg aan het college van B&W of het handhaven wel te doen is, hierop kreeg de partij het antwoord :”Het handhaven van de opruimplicht wordt als lastig ervaren. Hiervoor is noodzakelijk dat de overtreding op heterdaad wordt geconstateerd. Voor wat betreft het niet bij zich hebben van een (honden)poepzakje is de handhaving niet lastig

Het handhaven van de opruimplicht wordt als lastig ervaren. Hiervoor is noodzakelijk dat de overtreding op heterdaad wordt geconstateerd.

College van B&W als antwoord op CDA vraag

Uit de cijfers blijkt dat ook, 85% van de overtredingen is het loslopen van honden waar het niet mag. Vier maal werd er een boete uitgedeeld voor een hond in de speeltuin. Hiermee wil de gemeente voorkomen dat kinderen onder de hondenpoep tijdens het spelen komen te zitten. Met het afschaffen van de hondenbelasting in 2019 is gekozen voor een strengere handhaving.

Het CDA stelt in haar vragen dat er sprake is van klachten dat er te weinig afvalbakken zijn voor de hondenzakjes maar uit de antwoorden blijkt dat het college dit voldoende vindt. Zij zien geen stijging van het aantal meldingen ten opzichte van 2018. Er kwamen bij de gemeente 69 meldingen binnen over hondenpoep en 52 meldingen over blaffende honden, loslopende honden, opgesloten honden en verzoeken tot plaatsen van borden en afvalbakken

De Ruiter vroeg aan het college over toegezegde communicatie :”Zijn er evaluatie gesprekken gevoerd met omwonenden over hoe de huidige losloopgebieden ervaren worden?”. In de antwoorden valt te lezen dat dit gebeurd is : “Ja, op basis van meldingen/contacten met omwonende en hondenbezitters worden gesprekken gevoerd over de inrichting en het gebruik van de hondenlosloopgebieden“.

Er gaat nog wel wat gebeuren voor honden aldus de antwoorden :”De jaarlijkse beschikbare budgetten voor de uitvoering van het hondenbeleid zijn nog niet geïnvesteerd in speelattributen omdat nog niet alle aangewezen losloopgebieden in basis zijn ingericht. In 2020 worden er een 3-tal losloopgebieden in Zevenhuizen, Moerkapelle en Moordrecht verbeterd door realisatie van poorten, afrastering en padenstructuur. Na de verbetering van deze losloopgebieden worden er daar waar mogelijk speelattributen geplaatst“.

Volg het laatste nieuws

2,271FansLike
322VolgersVolg
497VolgersVolg