8.5 C
New York
woensdag 24 april 2024

Koffieapparaat en stofzuiger populair bij SAZ Repaircafé in 2019

Iets wat als een idee tijdens het bruiscafé van de milieuvereniging Zuidplas ontstond is in 2018 werd in 2019 langzamerhand realiteit door ondersteuning van vrijwilligers en Senioren Actief Zuidplas(SAZ). In Nieuwerkerk en in Moordrecht is er een SAZ Repair Café waar defecte apparaten een tweede leven geschonken kan worden. In 2019 waren de meeste verzoeken tot reparatie voor koffieapparateen en stofzuigers maar ook staande lampen komen nog regelmatig langs in het café. Dat schrijft SAZ Repair Café in hun jaarverslag die zij trots met de pers deelde.

Op 30 april 2019 werd het Repaircafé in Nieuwerkerk aan den IJssel geopend in KoffieEnzo aan de Kerklaan, op 14 oktober 2019 werd in wijkservicecentrum de Kroon aan het land voor Water in Moordrecht opengesteld. In totaal heeft het SAZ Repair Café 13 vrijwilligers die vallen onder SAZ. De mannen en één vrouw zitten niet meer in het reguliere arbeidsproces; (vervroegd) gepensioneerd of om een andere reden. Ze hebben stuk voor stuk ervaring en interesse in techniek; ieder op een eigen manier.

In Nieuwerkerk zitten iedere dinsdagmiddag tussen 13:00 en 16:00 de vrijwillige reparateurs klaar ,in Moordrecht is dat elke 2e en 4e maandag van de maand in wijkservicecentrum De Kroon. Het aantal klanten in Nieuwerkerk nam in de loop van het jaar toe. In totaal kwamen er 164 klanten en zijn er iedere week gemiddeld 7 vrijwilligers. Zo’n 65 mensen kwamen langs uit interesse en voor de gezelligheid. In Moordrecht was het totaal aantal klanten 50 op zo’n 8 reparateurs (waarvan altijd een deel vanuit locatie Nieuwerkerk). Het merendeel van de klanten zijn oudere inwoners.

De inzet van SAZ is om heel Zuidplas te bestrijken; dat wil zeggen een locatie van het SAZ Repair Café Zuidplas in alle 4 de dorpen. Daarvoor zijn locaties nodig in Zevenhuizen en Moerkapelle en extra vrijwilligers.

Jaarverslag SAZ Repair Café

Gedurende het 1e jaar investeerde het SAZ Repair Café in gereedschap en materialen voor beide locaties. Een deel van het eenvoudige handgereedschap werd gedoneerd door Stichting Gered Gereedschap Waddinxveen. Vanuit het landelijke netwerk ontving het Repair Café een set iFixit precisiegereedschap. De (vaste) kosten zijn laag en de opbrengst uit de fooienpot is prima (met een aantal positieve uitschieters). Opvallend is dat in de loop van de tijd bezoekers gemiddeld een hogere bijdrage deden in de fooienpot. Uiteindelijk kwam het Repair Café het 1e jaar niet uit de kosten. SAZ ziet dit als investering. Hopelijk blijven komend jaar middelen over voor gereedschap, materialen en consumpties voor de vrijwilligers.

Het SAZ Repair Café Zuidplas ging in 2019 succesvol van start en was het vooral ook leuk. In 2020 gaat dit verder: de ervaring is gegroeid; de bekendheid neemt toe; er is routine in reparaties en organisatie en de onderlinge band groeit. Een aantal ideeën kwam in 2019 nog niet van de grond. Mogelijk komen er in 2020 in samenwerking met anderen extra activiteiten.

Landelijk ging het Repair Café eind 2019 over op een nieuwe huisstijl en vormgeving. Het SAZ Repair Café Zuidplas neemt dat geleidelijk over om de relatie te houden met het landelijke activiteiten en aandacht, zonder lokale bekendheid te verliezen.

De inzet van SAZ is om heel Zuidplas te bestrijken; dat wil zeggen een locatie van het SAZ Repair Café Zuidplas in alle 4 de dorpen. Daarvoor zijn locaties nodig in Zevenhuizen en Moerkapelle en extra vrijwilligers.

Meer informatie over het SAZ Repair Café is te vinden op de Facebookpagina van het café

Statistieken in Moordrecht
Statistieken in Nieuwerkerk aan den IJssel
Advertentie