8.5 C
New York
zaterdag 24 juli 2021

Opinie : Leendert Karreman (VVD) – bezwaar tegen WOZ-waarde

Afgelopen week stelde VVD gemeenteraadslid Leendert Karreman schriftelijke vragen in de gemeenteraad over de WOZ waarden en de vele reclames van bedrijven die graag willen helpen. In de onderstaande opinie legt raadslid Karreman in zijn opinie uit waarom hij vragen stelt en wat zijn visie is op het onderwerp.


Afgelopen week hebben woningeigenaren en eigenaren en gebruikers van bedrijfspanden de OZB-aanslag ontvangen. Als grondslag voor de OZB dient de WOZ-waarde; de waarde van de woning of het bedrijfspand. Landelijk wordt er steeds vaker bezwaar gemaakt tegen de WOZ-waarde. Er zijn steeds meer bureaus die kosteloos een bezwaar indienen. De stijgende trend lijkt voorlopig niet ten einde, het aantal bezwaarschriften stijgt jaar-na-jaar.

Het saillante is dat het de samenleving als geheel meer kost dan oplevert. Het individuele succes van hooguit een paar tientjes per jaar wordt teniet gedaan door de totale kosten die de gemeente maakt vanwege de bezwaarschriften. De kosten per bezwaarschrift kunnen zomaar € 1.000 zijn.

Het “gratis” bezwaar maken in combinatie met bureaus die actief lobbyen om hiervan gebruik te maken is een dusdanig lage drempel wat een logische verklaring is voor de almaar stijgende bezwaarschriften.

Is het moreel verwerpelijk?

Het bezwaar kunnen maken is bij uitstek een middel van rechtsbescherming tegen de (lokale) overheid. Dat recht staat als een huis!

Bureaus die actief oproepen en actief ‘ronselen’ naar bezwaarschriften vind ik moreel verwerpelijk. Het zorgt ervoor dat mensen bezwaar maken niet omdat ze vinden dat er onrecht is aangedaan, maar onder het mom van ‘baat het niet, dan schaadt het niet’ en ‘niet geschoten is altijd mis’.

Gek genoeg heeft dit als resultaat dat de OZB zal stijgen door de almaar toenemende bezwaarschriften. We schieten onszelf in de voet; baat het niet, dan schaadt het wel!

Zuidplas en OZB – Bron : Leendert Karreman

WOZ en OZB zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar tegelijkertijd hebben ze niets met elkaar te maken. De grondslag voor de OZB is de WOZ-waarde, tot zover de verbondenheid.

De gemeente begroot een bepaalde OZB-opbrengst om lokale voorzieningen te kunnen betalen. Dit staat los van de ontwikkeling in WOZ-waarde. De begrootte OZB-opbrengst wordt behaald door een tarief los te laten op de gemiddelde WOZ-waarde, het tarief is de variabele, niet de WOZ-waarde.

Zoals te zien is in bijgaande tabel is de gemiddelde OZB-aanslag in gemeente Zuidplas sinds 2012 nagenoeg niet gestegen. De gemiddelde indexatie sinds 2012 is nog geen 0,5% per jaar. Een pluim voor uw gemeentebestuur, waarbij er één partij die periode onophoudelijk aan het roer heeft gestaan; de VVD.

Scherp op uw lokale lasten, Leendert Karreman, raadslid VVD


Dit is een opinie artikel geschreven door de ondertekenaar. Het is dan ook zijn of haar mening en niet geschreven en ook niet onderschreven door de redactie. Wie ook een opinie artikel wil insturen nodigen we van harte uit op info@gouweijsselnieuws.nl

Advertentiehttps://www.stzo.nl/

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
672VolgersVolg