8.5 C
New York
dinsdag 7 april 2020

Poging tot behoud historische kastanje aan ‘s-Gravenweg niet gelukt

Jarenlang was het een icoon op de ‘s-Gravenweg op de hoek met de Kerklaan, een grote witte paardenkastanje. Tot dat op zaterdag 12 oktober een wind voor enorme schade zorgde. De gemeente Zuidplas heeft er alles aan gedaan om te boom te behouden.

Er leek hoop toen een paar scheuten met bladeren aan de bovenkant er uit leek te komen maar volgens de gemeente is ook het restant van de boom niet meer te redden. “Voor de veiligheid is de kroon van de boom  toen direct weggesnoeid, vervolgens is de boom eind november 2019 geïnspecteerd. Op basis van het advies van de boominspecteur is de vergunning aangevraagd tot kap bij de omgevingsdienst door de gemeente” laat de woordvoerder van de gemeente Zuidplas weten op vragen van Gouwe IJssel Nieuws.

Reddingspoging oktober 2019

Hiermee komt er een einde aan de boom. Omdat de boom op de beschermde bomenlijst staat van de gemeente moet er een kapvergunning worden aangevraagd. Als deze wordt verleend zal de kastanje definitief weggehaald worden. Rond de jaarwisseling was er nog paniek door dat resten van vuurwerk aan het smeulen was in de boom maar volgens de gemeente heeft dat niets te maken gehad met voorgenomen kap.

Maart 2020 – Foto Thom Demmenie

De vergunningsaanvraag is verstuurd laat de gemeente weten:”De vergunning is nog niet verleend, de omgevingsdienst heeft een kennisgeving gepubliceerd dat de vergunningaanvraag is ontvangen“. De ODHM heeft de vergunning verleend en inwoners hebben 6 weken de tijd om bezwaar aan te tekenen

Volg het laatste nieuws

2,199FansLike
299VolgersVolg
455VolgersVolg