8.5 C
New York
donderdag 25 april 2024

Burgemeester Weber: Nu paar weken volhouden en dan komt de vrijheid waar we nu in beknot worden weer terug (+video)

Gouwe IJssel Nieuws heeft via internet burgemeester Weber kunnen interviewen over de situatie in Zuidplas nu het coronavirus een crisis is. Trots, zorgelijk over de toekomst en vooral oproepend tot afstand waren de onderwerpen in het interview dat onder aan dit artikel geheel terug te zien.

Met burgemeester Weber en zijn gezin gaat het qua gezondheid goed. Het thuiszitten is wel moeilijk voor hem en hij zou het liefst in de dorpen willen zijn om mensen te steunen. Maar dat mag nu niet, sterker nog: Hij mag niet in 1 ruimte zijn met locoburgemeester Verbeek om zo te voorkomen dat ze elkaar ziek kunnen maken. Verbeek is hiermee een soort van designated survivor.

Hij mist de mensen om hem heen wel, het college en de ambtenaren : “je kan alles digitaal doen maar dat heeft zijn beperkingen, soms wil je even snel overleggen met een kopje koffie erbij, dat kan nu niet”. Weber noemt het ook een bijzondere situatie nu hij bestuurder is van de gemeente maar probeert er wel het beste van te maken. De vergaderingen van B&W gaan digitaal maar de burgemeester hoeft geen schoolmeester te spelen en af en toe een lid op stil (mute) te zetten.

Zorgen maakt Weber zich vooral over wat er na de crisis gaat gebeuren “dat kan wel eens een ramp na een ramp worden. “Er is wel een algemene reserve maar we hebben geen financiële voorziening waar geld uit kunnen halen. Nu al maken ondernemers zich zorgen over het voortbestaan van het bedrijf en voor de gemeente wordt dit financiëel een probleem“.

Bij de vraag of de burgemeester trots is op de mensen in zijn gemeente geeft hij direct bevestiging : “ik ben trots op de vrijwilligers die vanaf dag 1 in de startblokken stonden maar ook op gemeentelijk apparaat! Veel ambtenaren kunnen thuiswerken maar de afgifte van paspoorten gaat ook door. Tijdens deze lastige omstandigheden gaan de mensen van de buitendienst van vroeg tot laat door, net als de handhavers en het team van bevolkingszorg maakt hele lange dagen op dit moment“.

Op de vraag over de aantallen hoe dat exact zit, legt de burgemeester uit dat hij de cijfers van het RIVM krijgt en niet weet hoe exact de de verdeling is van testen. Burgemeester Weber erkent dat het meten niet de juiste methode is en kan leiden tot problemen. “Als mensen denken dat er geen gevallen zijn gaat men juist er uit, dat kan gevaarlijk zijn omdat veel mensen met corona niet getest zijn“.

Burgemeester Weber is blij met alle initiatieven voor inwoners. Hij roept wel op om nog even vol te houden : “hou je alsjeblieft aan de letters en geest van de maatregelen. We hebben het samen in de hand om het virus terug te brengen. Het is nu een kwestie van een paar weken echt volhouden, dan komt de vrijheid waar we nu in beknot worden wel weer terug!

Advertentie