8.5 C
New York
zaterdag 20 april 2024

Wethouder Schuurman : Kap kastanje niet te vermijden,daarom nieuwe boom ‘s-Gravenweg (+video)

Afgelopen week werd er op de ‘s-Gravenweg een nieuwe witte paardenkastanje door Verheij integraal groenbeheer geplant in opdracht van de gemeente Zuidplas. Hier was op social media nogal wat discussie over of het wel gemeentegrond was en over de kosten.

Gouwe IJssel Nieuws sprak over dit onderwerp (en de gevolgen van corona voor het werk van) wethouder Schuurman. In dit interview vertelde hij dat de gemeente heel graag op die plek een beeldbepalende boom terug wilde hebben. De oude boom lijkt nog wat leven te hebben maar inspectie door specialisten heeft als resultaat opgeleverd dat de boom echt niet meer te redden is. Schuurman beloofde om even uit te zoeken waarom het op gemeentegrond is geplaatst.

Dat antwoord kwam snel van zijn woordvoerder :”Hierover is overleg geweest met de eigenaar van de plek waar deze boom nu staat, en in goed overleg is toen besloten dat het geen goede plek (meer) is. Verkeerskundig is het niet handig en de (nieuwe) kastanje staat dan vrij dicht op de gevel. De plek aan de overkant heeft deze bezwaren niet”.

De gemeenteraad heeft afgelopen najaar het beheerplan van bomen vastgesteld met de lijst van waardevolle bomen waar de bewuste kastanje op stond. Hierdoor moet de gemeente zelf ook een kapvergunning aanvragen. Voor de gekapte boom in de Dorpsstaat in Zevenhuizen was er geen plek op die lijst maar werd wel, tot boosheid van het dorp, gekapt.

Op de vraag hoe het zit met de ‘boom van Zevenhuizen’ beloofde de wethouder dat uit te laten zoeken en dat antwoord luidt :”Tijdens de sloop van het oorspronkelijke gemeentehuis van Zevenhuizen en nieuwbouw appartementencomplex is inderdaad een boom gekapt. Deze was van waarde voor de buurt maar stond niet opgenomen op de lijst met waardevolle bomen.

Vanuit Mahler Vastgoed Ontwikkeling (de ontwikkelende partij) is de belofte gedaan dat er herplant zou gaan plaatsvinden. Waar, wanneer en in welke vorm is nog niet bekend. Dit zal bij de aanleg van de buitenruimte rondom de nieuwbouw opnieuw onder de aandacht worden gebracht
“.

Bekijk hieronder het gehele interview via Skype met wethouder Schuurman over bomen en de gevolgen van het coronavirus voor zijn werk als wethouder met kinderen thuis.

Advertentie