8.5 C
New York
donderdag 25 april 2024

Gemeente Zuidplas heeft financieel noodpakket vastgesteld in verband met coronacrisis (+video)

Het college van B&W in Zuidplas heeft een noodpakket vastgesteld in verband met de coronacrisis. Dat is terug te lezen in een informatienota aan de gemeenteraad. De bedoelingis om ondernemers en maatschappelijke instellingen te ondersteunen die in geldnood komen door de crisis.

Het college legt in de nota de noodzaak uit : “Het college wordt veel benaderd door organisaties met vragen of de gemeente ook iets kan doen in deze periode. Hulp wordt met name gevraagd met betrekking tot de liquiditeit van organisaties, wat, als gevolg van opdrogende inkomsten, terwijl de kosten doorlopen, een probleem is. Uit de contacten die we hebben gehad, begrijpen we dat er bezorgdheid is“.

Het college kan en wil ook ondersteunen in deze periode.

College B&W in Zuidplas

Om te voorkomen dat bedrijven en maatschappelijke instellingen in geldnood komen zijn de volgende maatregelen genomen:

  • In deze periode waarin liquiditeit van groot belang is, zal de gemeente Zuidplas geen betalingstermijn toepassen voor het betalen van facturen. Als de factuur voldoet aan de afspraken, zal de factuur direct betaalbaar worden gesteld.
  • De toeristenbelasting zal met 3 maanden worden uitgesteld.
  • De precariobelasting voor terrassen zal met 3 maanden worden uitgesteld.
  • De BIZ-heffingen zullen de komende 3 maanden niet worden verstuurd.
  • U kunt een betalingsregeling afsluiten, ook al er sprake is van achterstallige betalingen.
  • De invorderingsmaatregelen voor de lokale belastingen zullen we opschorten met 3 maanden voor bedrijven en instellingen.
  • Bent u huurder van gemeentelijk vastgoed? Of betaalt u een vergoeding voor sportvelden aan de gemeente? De gemeente zal de huur (pacht) met 3 maanden uitstellen

    Tijdelijke stimulerende maatregelen
  • De rekeningen van de organisaties die zorg verlenen voor WMO en Jeugd, worden zoveel mogelijk doorbetaald.
  • Ook de rekeningen van de organisatie die verantwoordelijk zijn voor de kinderopvang worden zoveel mogelijk doorbetaald.
  • Instanties die het leerlingenvervoer verzorgen in opdracht van de gemeente worden door de gemeente tot 80% van de facturatie bevoorschot

Anders dan bedrijven en instellingen heeft de gemeente vrije toegang tot de kapitaalmarkt en neemt daarmee wel risico maar kan de geldzorgen voor bedrijven en instellingen hiermee tijdelijk verlichten.

Voor het bekend worden van deze maatregelen sprak Gouwe IJssel Nieuws met raadslid Karreman die ook voor maatregelen pleitte.

Advertentie