8.5 C
New York
maandag 8 maart 2021

Derde officiële vogelkijkpunt in Zuidplas.

Na het kijkscherm aan de noordoever van de Zevenhuizerplas en de uitkijktoren op de parkeerplaats bij de Slingerkade/Van Oudheusdenweg, is er nu een nieuw vogeluitkijkpunt in de Eendragtspolder bijgekomen. https://vogelkijkhut.nl/view/755/

De Eendragtspolder, met de Willem-Alexander Roeibaan, is vooral ingericht als een gebied voor waterberging. De waterstanden kunnen daar flink variëren. Als het water in de Rotte te hoog komt te staan, wordt het water uit de Rotte de polder ingepompt en verdwijnen de eilanden soms onder water. Ook heeft de polder voldoende mogelijkheden voor recreatie en buitensport. Vooral wielrenners, joggers en skeelers kun je er vaak tegenkomen.

De polder ontwikkelt zich echter ook meer en meer als natuurgebied. Steeds meer vogels en vogelsoorten weten dit plas/dras gebied te vinden. Het aantal soorten kan variëren en is afhankelijk van de waterstand. Diverse eendensoorten en steltlopers, zoals kieviten, grutto’s, tureluurs, kemphaantjes en kluten, zoeken hun voedsel in het ondiepe water en in de slikrandjes en vinden er een plek om hun jongen groot te brengen. Voor nestplaatsen moeten de eilandjes natuurlijk droog zijn. De kolonie broedende kokmeeuwen wil graag droge voeten, net als de steltlopers die vooral op de grond broeden. Ook visdiefjes en pleviertjes broeden op de droge stukken.

Aan de Rottekade is nu een bankje geplaatst met uitzicht over het plas/dras gebied bij de roeibaan. Voor het bankje is een lessenaar neergezet, met daarop 3 panelen. Deze laten zien welke vogels men er in dit, inmiddels mooie natuurgebied, kan tegenkomen. De foto’s van de afgebeelde vogels zijn gemaakt door de Nieuwerkerkse vogelgraaf Rob Belterman

De realisatie van dit vogelkijkpunt is een actie uit een gezamenlijk project van Biodiversiteit Rottemeren, Recreatieschap Rottemeren, Staatsbosbeheer en de Natuur en Vogelwacht Rotta. Provincie Zuid-Holland maakte de bouw mogelijk door een bijdrage en het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard zorgde voor het plaatsen op het terrein bij de hoofdinlaat voor de waterberging.

Advertentie

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
554VolgersVolg