8.5 C
New York
donderdag 18 april 2024

Zo herdacht Zuidplas en Waddinxveen (+video)

Vanwege de corona maatregelen moest door heel Nederland de Dodenherdenking worden afgelast dan wel worden aangepast. Hiermee werd het een persoonlijke herdenking bij de monumenten in de dorpen.

Veel inwoners van Zuidplas legden bij de monumenten in de dorpen bloemen neer, naast de organisaties die dit altijd al doen. In Waddinxveen waren containers met witte Gerbera’s neergezet waarmee inwoners zelf hun bloem konden neerleggen. In beiden gemeenten waren er door de gemeente extra bloemstukken of tulpenbakken neergezet.

Moerkapelle

In Moerkapelle legde dorpswethouder Jan Hordijk in de vroege ochtend samen met de stichting Moerkapels Oranje een krans neer bij het herdenkingsmonument aan de Raadhuisstraat. In de loop van de dag zijn hier bloemen en bloemstukken door de inwoners bijgelegd.

Moordrecht

In Moordrecht heeft dorpswethouder Jan Willem Schuurman op de oude begraafplaats aan de Julianastraat een krans neergelegd bij het monument. Namens Oranjevereniging Moordrecht legden de heren Marc Boer en Huig Speksnijder een krans. Beiden kransen zijn gemaakt door Suzanne Flowers uit Moordrecht.

Om 19:58 uur werd er vanaf de kerktoren werd het signaal taptoe gespeeld en na afloop van de twee minuten stilte klonk het Wilhelmus vanaf de toren.

Bron : Oranjevereniging Moordrecht

Nieuwerkerk aan den IJssel

In Nieuwerkerk aan den IJssel legden Burgemeester Weber en dorpswethouder Daan de Haas een krans bij het monument voor de gevallen Nieuwerkerkers in Nederlands-Indië en de Haas legde een krans bij de Naald in Nieuwerkerk. Gedurende de dag werden er meer en meer bloemen neergelegd door diverse inwoners en organisaties, jeugdwerk, de politie en Stichting Evenement.

De kinderen van groep 5c van de Gideonschool én hun juffrouw Nienke Vink hebben buiten steentjes uitgezocht, gekleurd en bij de gedenknaald in Nieuwerkerk neergelegd. Dit is volgens joodse traditie om de gedachte aan de overledenen levend te houden.

Om half 8 was er een video beschikbaar met de toespraak van burgemeester Weber en de kinderburgemeester Vienne Zwarteveld met een gedicht. Op de Spoorlaan klonk om 19:58 uur het signaal Taptoe en na de twee minuten stilte volgde op straat een ingetogen Wilhelmus.

Zevenhuizen

Dorpswethouder Verbeek heeft in de ochtend al een krans neergelegd bij het monument in de Dorpsstraat van Zevenhuizen. Bij het monument ‘Spiegeling naar de toekomst’ bij het jachthuis Jolly Duck hingen de vlaggen ook halfstok. De molens van de Molenviergang en de Eendragtsmolen stonden in rouwstand.

Waddinxveen

In Waddinxveen legden Burgemeester Nieuwenhuis, Stichting Nationale Feestdagen Waddinxveen, de politie en de brandweer een krans bij het monument aan het Stationsplein. In plastic containers stonden witte Gerbera’s klaar om neergelegd te worden, waardoor het monument in een bloemenzee veranderde.

Op de internetsite van de gemeente Waddinxveen publiceerde burgemeester Nieuwenhuis zijn toespraak. Nieuwenhuis onderstreepte het belang van herdenken : “Het leed van de oorlog moeten we onder ogen blijven zien. Op 4 mei moeten we de pijn blijven voelen. Daarom herdenken we ieder jaar weer. Al 75 jaar lang. Dat blijven we doen. Voor hen die vielen. Zij betaalden een hoge prijs voor onze kostbare en waardevolle vrijheid“.

Toespraak Zuidplas burgemeester Han Weber

Advertentie