8.5 C
New York
dinsdag 22 juni 2021

Petitie: Geef Nieuwerkerkse verzetsleider een straatnaam!

Verzetsleider Adrie den Toom is in april 1945, één maand voor de bevrijding, door de Duitse bezetter doodgeschoten in Rotterdam. Den Toom is geboren in Nieuwerkerk aan den IJssel en is nadat hij in Crooswijk werd begraven later alsnog begraven op de oude begraafplaats in Nieuwerkerk.

Den Toom was tijdens de oorlog van een feestgebouw op de Heijplaat. Tijdens de oorlog stelde de Nieuwerkerker het pand beschikbaar voor het verzet en voor de opslag van wapens.

Waar in Rotterdam een straatnaam naar Den Toom is genoemd is dit in Zuidplas en de voormalige gemeente Nieuwerkerk aan den IJssel nooit gebeurd. Nieuwerkerker André Muller besloot daarom een openbare petitie te starten. De petitie roept de gemeente Zuidplas op om alsnog een straatnaam te wijden aan de Nieuwerkerkse verzetsheld. Volgens de opstellers van de online petitie krijgen personen met minder inbreng in Zuidplas wel een straatnaam.

Ondanks de weinige publiciteit die tot op heden is gegeven aan de petitie is deze inmiddels meer als 80 keer digitaal ondertekend. De petitie is via deze link te ondertekenen.

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
554VolgersVolg