8.5 C
New York
donderdag 28 maart 2024

Podcast met oud-Indiëstrijder Cees van Gameren

Moordrechtenaar Jaap Waasdorp heeft een videopodcast gemaakt met plaatsgenoot en oud-strijder Cees van Gameren (93) over diens ervaringen als ‘Indiëganger’ kort na de Tweede Wereldoorlog. De podcast is te bekijken en beluisteren op de website van de Historische Vereniging Moordrecht.

Jaap Waasdorp is redacteur van Moerdregt, het magazine van de historische vereniging. Hieraan staan artikelen over de geschiedenis van Moordrecht. Vorig jaar wijdde Moerdregt een themanummer aan oud-Indiëgangers die destijds waren uitgezonden naar het toenmalige Nederlands-Indië. Samen met mede-redacteur Henk van Kerkhof interviewde Jaap Waasdorp hiervoor diverse nog levende Moordrechtse oud-strijders. Eén van hen was Cees van Gameren.

Hoogtepunten uit die gesprekken vervat Jaap Waasdorp in compacte videopodcasts die iedereen kan bekijken en beluisteren. In de eerste podcast vertelt Cees van Gameren over ‘de hinderlaag in Telaga’, de heftigste gebeurtenis tijdens zijn verblijf in Noord-Sumatra.

Geïnspireerd op documentaireserie

Hoe kwam hij op het idee om geluidsfragmenten uit dat gesprek te verwerken tot videopodcasts? Jaap: “Laatst waren op TV laatst vier documentaires te zien over ‘onze jongens op Java’ in de periode 1946-1951. Veel Nederlandse jongens die voor militaire dienst werden opgeroepen, werden in die jaren uitgezonden naar het toenmalige Nederlands-Indië. Geen van de geïnterviewden in de documentaires kwam uit Moordrecht. Zo kwam ik op het idee om een podcast te maken over een Moordrechtse Indiëganger, in dit geval Cees van Gameren. Ik heb hem uiteraard hiervoor om toestemming gevraagd.”

Hoewel het verhaal ook al was te lezen in Moerdregt, hoor je Van Gameren’s belevenissen in de podcast uit eigen mond. En dat voegt een belangrijke dimensie toe. “Je hóórt de angst die hij nog steeds voelt als hij terugdenkt aan de gebeurtenissen tijdens die hinderlaag”, aldus Jaap.

Samen met Sylvia Paulus

De Moerdregt-redacteur heeft veel werk gemaakt van zijn podcast-debuut. Hij heeft zelfs een voice over in laten spreken, waarvoor hij Sylvia Paulus bereid vond. Samen met Sylvia maakte Jaap ook zelf de achtergrondmuziek. Volgens de Moerdregt-redacteur staan er nog meer interessante fragmenten op de band. “Wellicht gebruik ik die voor de volgende podcast.”

Bekijk en beluister de podcast op www.historischeverenigingmoordrecht.nl.

Advertentie