8.5 C
New York
zondag 18 april 2021

Vanaf 1 juni kan iedereen op corona worden getest bij klachten

De GGD Hollands Midden, waar Zuidplas, Waddinxveen en Gouda onder vallen, gaat vanaf 1 juni iedereen testen op het corona COVID-19 virus. Tot die datum was dit alleen mogelijk voor specifieke doelgroepen.

De test is bedoeld voor mensen met milde klachten zoals die lijken op een verkoudheid:
een loopneus, niezen, keelpijn, spierpijn, hoesten, verhoging of plotseling verlies van geur en smaak. Als men last heeft van  Heb je ernstigere klachten zoals koorts (boven de 38 graden Celsius) en benauwdheid en zich steeds zieker gaat voelen kan het beste contact opnemen met de huisarts.

Hoe werkt het?

Als je getest wilt worden op COVID-19, bel je het landelijk coronatest afsprakennummer, dat is 0800-1202. Je kunt elke dag van 08.00 uur tot 20.00 uur bellen om een afspraak te maken. Houd je BSN (Burger Service Nummer) bij de hand. De coronatest is gratis.

De call-agent stelt je een paar vragen over je klachten. Daarna maakt hij een afspraak voor je bij een testlocatie bij jou in de buurt. Je krijgt dan de tijd en plaats waarop de test wordt uitgevoerd te horen. Je wordt zo snel mogelijk getest, het liefst de volgende dag al.

Als je klachten hebt is het belangrijk dat je in thuisquarantaine blijft tot de uitslag van de test bekend is. Zo voorkom je dat andere mensen ook ziek worden.

De GGD Hollands Midden heeft 4 testlocaties:
• een drive-in bij het Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp
• een drive in bij de Rehobothkerk in Gouda
• een walk-in in Katwijk (vanaf dinsdag 2 juni)
• een walk-in in Alphen aan den Rijn (vanaf dinsdag 2 juni)

Op het afgesproken tijdstip rijd je met de auto (liefst zonder passagiers), naar de testlocatie. Neem een ID kaart, paspoort of rijbewijs mee. Tijdens het afnemen van de test blijf je in de auto zitten. Ter plekke hoor je hoe de afname verloopt. Het afnemen van de test duurt in totaal ongeveer 5 minuten

Binnen 48 uur na de afname krijg je de testuitslag. Je moet thuisblijven totdat de testuitslag bekend is.

Als de test negatief is, heb je geen corona. Je kunt weer aan het werk of naar school en aan het openbare leven deelnemen. Houd je aan de algemene hygiënemaatregelen: 

• Was vaak je handen met water en zeep.
• Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
• Gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten en gooi deze daarna weg.
• Schud geen handen.
• Houd 1,5 meter afstand (2 armlengtes) van anderen.
• Werk zoveel mogelijk thuis.

Als de test positief is, ben je besmet met het coronavirus. Wij bellen je dan op. Wil je de uitslag aan je bedrijfsarts doorgeven (als je die hebt)? Pas als de klachten minimaal 24 uur helemaal weg zijn, mag je weer aan het werk of naar school en aan het openbare leven deelnemen. Houd je aan de algemene hygiënemaatregelen: (zie hierboven). Meer informatie en wat er verder gaat gebeuren bij een positieve test staat op de website van GGD Hollands Midden

Afbeelding van fernando zhiminaicela via Pixabay

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
554VolgersVolg