8.5 C
New York
vrijdag 29 maart 2024

Zuidplas Trots op mijlpalen, zorgen om oplopende kosten Sociale Domein

Het College gaf in een digitale persconferentie op dinsdag 9 juni een toelichting op de Jaarstukken 2019 en Zomernota 2020. In grote lijnen is er tevredenheid over de behaalde mijlpalen en de financiële resultaten (bij de beïnvloedbare cijfers).

De grote uitzondering is het Sociaal Domein, waar een groei te zien is van rond 20% in de kosten op met name Jeugdzorg en WMO door de stijging van het aantal mensen, dat zorg nodig heeft, met steeds complexere vragen. Probleem hierbij is, dat de taken wel gedecentraliseerd zijn, maar het beleid nog centraal vastgesteld heeft, waardoor gemeenten weinig ruimte hebben.

Samen met andere gemeenten in de regio Midden-Holland is in een open brief aan de VNG (een stevige lobby) aandacht gevraagd voor de onhoudbare financiële situatie. De gemeenten willen dat het Rijk nu ingrijpt en over de brug komt met een aantal ingrijpende maatregelen resp. extra geld. Dit laatste geld ook voor de Corona crisis. De eerste stapjes zijn door het Rijk gezet, ook met de Meicirculaire, maar dit is nog niet voldoende.  

Belangrijke mijlpalen van 2019 zijn in het kader van de inclusieve samenleving het actieplan ‘Op weg naar werk’ opgesteld (op gebied van Bijstand deed Zuidplas het tot de Coronacrisis goed), het Kindcentrum Koningskwartier in Zevenhuizen geopend, samen met inwoners verkeersveiligheid in beeld gebracht (‘Prikker op de kaart’), er zijn extra middelen vrijgemaakt om te investeren in stoepen, fietspaden en groen (kleurrijker en verhogen van de biodiversiteit), de Cultuurvisie vastgesteld en een cultuur coördinator aangesteld, de online dienstverlening aan inwoners en ondernemers uitgebreid en de alliantie tegen eenzaamheid onder de noemer van ‘Zuidplas verbindt’ getekend, het nieuwe gebiedsprofiel ‘Watertuin van de Zuidelijke Randstad’ is gelanceerd en de Sportvisie is voorbereid. Daarnaast is en wordt er in/bij de dorpen flink gebouwd en is de gemeente daardoor in 2019 met 485 nieuwe woningen fors gegroeid en groeit verder met een diversiteit van woningtypes.

Met betrekking tot de Zuidplaspolder plannen voor het Vijfde dorp verloopt het overleg met de partners in een goed sfeer en hoopt het College op overeenstemming voor eind 2020. In 2019 is een nieuwe Huisvestingsverordening vastgesteld en een eerste Verzamelplan 2019 (bestemmingsplan) opgesteld met een aanpak, die veel geld bespaart voor initiatiefnemers. Ontwikkelingen zijn er op gebied van Duurzaamheid en Klimaatadaptatie (de Regionale Energiestrategie, Zuidplas Aardgasvrij, Transitievisie Warmte).

Zuidplas burgemeester Han Weber is in oktober 2019 geïnstalleerd en hier komen wonen. Hij voelt hier zich heel welkom. Binnen zijn portefeuille valt o.a. Veiligheid, waar in alle dorpen / buurten preventieteams actief zijn en er een goede samenwerking is met de politie. De Jaarwisseling in Moerkapelle is na een goede voorbereiding en samenwerking met o.a. inwoners goed verlopen. In Dorrestein was dat helaas niet in het geval, zodat daar nog een uitdaging ligt.

Advertentie