8.5 C
New York
dinsdag 10 december 2024

Zuidplas houdt geen toezicht op inzet arbeidsmigranten bij grote bedrijven tijdens corona crisis

De gemeente houdt geen tot nauwelijks toezicht op de inzet, het vervoer en huisvesting van arbeidsmigranten tijdens de coronacrisis. Dat blijkt uit antwoorden op schriftelijke vragen van SP raadslid Serena Rodenburg.

De SP maakte zich zorgen over bijvoorbeeld veel arbeidsmigranten die bij de grote bedrijven in Zuidplas werken en in recreatiewoningen door de uitzendbureau’s worden gehuisvest. In Zuidplas zijn een aantal slachterijen en vleesverwerkende bedrijven waar medewerkers in volle busjes worden afgeleverd. Door de corona uitbraak bij vleesverwerker VION in Groenlo en zoals in Duitsland waar honderden medewerkers besmet zijn geraakt, is het juist van belang dat er controle, overleg en desnoods handhaving plaats vindt.

Op de vraag of de gemeente zicht heeft op hoe bedrijven zicht hebben op het woon-werkverkeer van arbeidsmigranten blijkt dat dit minimaal is : “Er is een beperkt zicht op de wijze waarop de bedrijven omgaan met het woon-werkverkeer van groepen arbeidsmigranten. De meeste arbeidsmigranten worden met een busje van het uitzendbureau vanuit de omliggende steden naar de werkgever in Zuidplas gebracht”. Handhaving op te veel mensen op geen goede afstand in de busjes vindt nauwelijks plaats blijkt uit de beantwoording. De gemeente weet ook niet welke uitzendbureau’s aan welke bedrijven medewerkers leveren.

Ook blijkt dat de gemeente de problematiek niet heeft besproken met de bedrijven tijdens de gesprekken met bedrijven. Men heeft vooral gesproken over de omzetverliezen bij de bedrijven valt terug te lezen, het onderwerp is niet ter sprake gekomen. Dat lijkt wel in strijd met bijvoorbeeld de oproep van de burgemeester van Zuidplas om afstand te houden.

Uit de antwoorden is tevens te lezen dat het college van B&W niet veel tijd heeft gestoken in het uitzoeken over de woonomstandigheden van deze arbeidsmigranten. Pas als er een melding komt gaat de gemeente kijken: ‘Er vinden controles plaats als er meldingen binnenkomen van ongewenste situaties. Afhankelijk van de aard van de melding vindt deze controle plaats door de gemeente, politie of een andere instantie’ is het antwoord op een vraag over de handhaving.

Het college wijst er een aantal keer dat bedrijven en uitzendbureau’s zich aan de wettelijke richtlijnen hebben te houden die door het RIVM zijn ingesteld. Echter is er nog niet opgetreden :”Er is nog niet handhavend opgetreden voor het niet nakomen van de Coronamaatregelen. Zoals gebruikelijk wordt er na ontdekking van het strafbaar feit en/of na een melding, afhankelijk van de bevoegdheden, door de gemeente, politie of andere instantie handhavend opgetreden“.

De SP is geschrokken van de antwoorden op de vragen. “Het lijkt er op dat we niet aan de knoppen zitten. Nu lijkt het er op dat er pas gehandhaafd word wanneer er klachten of meldingen binnen komen. Dan kan het al te laat zijn. Zowel voor de arbeidsmigranten, als ook voor hun collega’s en mede dorpsbewoners. Ook roepen de antwoorden nieuwe vragen op. Weten wij hoeveel arbeidsmigranten in onze gemeente wonen, en hoe en onder wat voor omstandigheden zij werken en gehuisvest worden? De fractie wil dat er een duidelijk handhavingsbeleid word uitgevoerd en veiligheid zoveel mogelijk gegarandeerd wordt voor alle inwoners en werknemers binnen onze gemeente” aldus Serena Rodenburg.

Advertentie