8.5 C
New York
donderdag 4 maart 2021

Loting pakt zuur uit: CKV Nieuwerkerk krijgt geen plek in de Korfbal League

Zoals bekend had Nieuwerkerk 1 zich begin maart samen met Dalto, KCC en Oost Arnhem geplaatst voor de Play-offs. In de Play-offs zougestreden worden om promotie naar de Korfbal League.Helaas zijn die Play-offs door het Corona-virus niet gespeeld. Dat was natuurlijk ontzettend jammer voor de spelers, de trainers en natuurlijk voor het zeer enthousiaste publiek van CKV.

Ruim een maand later werd Nieuwerkerk geconfronteerd met de volgende teleurstelling. Het KNKV besloot om Dalto en KCC te laten promoveren naar de Korfbal League, die volgend jaar eenmalig uit 11 teams zou bestaan. Een en ander werd weer een maand later vastgelegd in de Bestuurlijke noodmaatregel van het KNKV betreffende de gevolgen van de coronacrisis voor het zaal- en veldseizoen 2019-2020.

Het bestuur van CKV Nieuwerkerk heeft eerst de emoties ten aanzien van deze beslissingen even laten bezinken. Het bestuur heeft, ondanks dat het zich had neergelegd bij de beslissing, vanaf begin af aan een gevoel van oneerlijkheid over deze beslissing gehad. Dit gevoel heeft ertoe geleid dat het bestuur van CKV zich is gaan verdiepen in de besluitvorming van
het KNKV en de reglementen waarop deze beslissingen mogelijk waren genomen.

In deze periode heeft CKV goed contact gehad met de directie van het KNKV. De kern van het verhaal van Nieuwerkerk is altijd “gelijkheid” geweest. Het bestuur is van mening dat de vier play-off kandidaten gelijk behandeld hadden moeten worden. Na het afronden van de reguliere competitie in de Hoofdklasse stond iedereen immers weer op nul. Elk team had 25% kans om de Hoofdklassefinale te winnen en daarmee te promoveren naar de Korfbal League.

De door Nieuwerkerk aangeleverde statistieken bevestigden het vermoeden van CKV; de afgelopen 11 jaar is de Hoofdklassefinale vaker gewonnen door een nummer 2 uit de competitie dan door een nummer 1. Dat maakt die Play-offs juist zo spannend en aantrekkelijk en daarom kijkt heel korfballend Nederland reikhalzend uit naar die serie wedstrijden.

Door de beslissing van het bestuur van het KNKV om Dalto en KCC te laten
promoveren naar de Korfbal League is er in de ogen van CKV een
ongerechtvaardigde ongelijkheid ontstaan. Daarnaast leidde deze beslissing
ertoe dat de Korfbal League uit een ongewenst oneven aantal clubs zou gaan
bestaan, namelijk 11.

Na een goed overleg in juni in Zeist tussen het bestuur van CKV Nieuwerkerk en het bestuur van het KNKV heeft het KNKV besloten de KorfbalLeague volgend seizoen uit te breiden naar 12 clubs. Oost Arnhem ofNieuwerkerk zou die twaalfde club moeten worden. Loting moest dat
uitmaken.

Om KCC en Dalto nu nog terug te trekken uit de KL en samen met Nieuwerkerk en Oost Arnhem mee te laten loten om drie plekken in de KL was weliswaar het meest eerlijk geweest, Nieuwerkerk had er begrip voor dat het KNKV twee maanden na dato die keuze niet meer kon terugdraaien. Met de loting had Nieuwerkerk plots 50% kans op een plek in de Korfbal League. Hier heeft het bestuur het de afgelopen maanden voor gedaan en dit is wat de selectie van Nieuwerkerk verdient na een prachtig zaalseizoen.

Nieuwerkerk besloot dan ook snel akkoord te gaan met dit aanbod van het KNKV. Ook Oost Arnhem kreeg uiteraard dit aanbod. Na lang wikken en wegen heeft Oost Arnhem uiteindelijk dinsdagochtend laten weten ook mee te willen dingen naar de 12e plek in de KL.

Dinsdagavond was het zover. In het bijzijn van voorzitter Alfred Huijser en bestuurslid technische zaken Ronald Verbeek werd op het bondsbureau in Zeist de loting verricht. En het lot was Nieuwerkerk helaas niet gunstig gezind. Oost Arnhem kwam als winnaar uit de bus bij de loting en speelt dus volgend zaalseizoen in de Korfbal League.

Een vervelend moment natuurlijk voor bestuursleden Huijser en Verbeek. Zij hebben hier de afgelopen periode veel tijd aan besteed en energie in gestoken. Maar dat deden zij toch vooral voor die fantastische selectie van Nieuwerkerk! Want ondanks een prachtig seizoen stonden de spelers en coaches met lege handen. Juist hen was het enorm gegund! De selectie kreeg de boodschap dan ook persoonlijk uit eerste hand te horen van Huijser en Verbeek op sportcomplex de Kleine Vink.

Het bestuur heeft er de afgelopen periode alles aan gedaan om het oneerlijkheidgevoel te kunnen herstellen. Dit vooral voor de selectie en voor de club Nieuwerkerk. Dat is gelukt. Dat er ruim twee maanden na de oorspronkelijke beslissing nog anders werd besloten, was de verdienste van CKV Nieuwerkerk, en daarmee wordt volgens Nieuwerkerk meer recht gedaan
aan alle ambities en prestatie van de betrokken partijen. Dat Oost Arnhem daar nu de vruchten van plukt is weliswaar zuur, maar door akkoord te gaan met de loting wist Nieuwerkerk dat dit een mogelijke uitkomst was. CKV feliciteert Oost Arnhem dan ook van harte.

Tot slot wil het bestuur van CKV Nieuwerkerk het KNKV bedanken. We zijn het de afgelopen periode zeker niet altijd met elkaar eens geweest, maar alle overleggen gingen in goede sfeer met wederzijds begrip en respect.Het zijn ook voor het KNKV geen makkelijke tijden en de beslissingen moesten soms op korte termijn worden genomen. Op deze wijze heeft het KNKV
getracht een en ander recht te zetten op een zo eerlijk mogelijke manier. Daar is Nieuwerkerk het KNKV zeer erkentelijk voor.

Nieuwerkerk maakt zich op voor een nieuw seizoen in de Hoofdklasse. Door de promotie van maar liefst drie teams zou je kunnen stellen dat de HK wat minder is geworden en dat Nieuwerkerk 1 dan nog maar eens vol moet gaan voor een reguliere promotie naar de Korfbal League.

Advertentie

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
554VolgersVolg