8.5 C
New York
vrijdag 3 juli 2020

Vaccinatiegraad stijgt in Zuidplas, daalt in Waddinxveen

De vaccinatiegraad in de gemeente Zuidplas stijgt naar boven de landelijke vaccinatiegraad over 2019 en voldoet, op de HPV vaccinatie aan de landelijke norm. Dat staat in cijfers die het RIVM vandaag bekend gemaakt. De gemeente Waddinxveen haalt de norm niet in alle gevallen.

Voor zuigelingen (tot en met 2 jaar) is de totale deelname gegroeid naar 92 procent van de kinderen. Alleen het aantal inentingen voor Pneumokokken zijn gelijk gebleven maar blijft boven de norm van 90%

Het aantal zuigelingen waarbij de ouders kiezen om totaal geen vaccinaties te geven is gezakt in de gemeente Zuidplas. Uit de cijfers blijkt dat 46 kinderen geen vaccinaties heeft gehad, 3,5% van het zogenaamde cohort 2017. Dit was vorig jaar nog 4,4%. In Waddinxveen is het aantal kinderen zonder vaccinatie licht gestegen naar 6,1%, veel meer dan in Zuidplas.

De vaccinaties op 5 en 9 jaar lopen goed in de gemeente Zuidplas. De enige vaccinatie waar de norm niet wordt gehaald is de HPV vaccinatie voor 14 jarigen. Dit is tegen het humaan papillomavirus welke baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Slechts 1 Nederlandse gemeente haalt echter hier de norm, Rozendaal. Zuidplas heeft hier een graad van 51,9% waar dat landelijk gemiddeld 53% is. Waddinxveen blijft ver achter, daar wordt slechts 28.4% van de meisjes van 14 voorzien van een vaccinatie.

In de regio rond Zuidplas blijkt dat Lansingerland , Bodegraven-Reeuwijk en Alphen aan de Rijn ook aan de norm voldoen, in tegenstelling tot Rotterdam, Capelle, Waddinxveen, Krimpenerwaard en Krimpen aan den IJssel waar normen niet worden gehaald. In die laatste gemeente is bijna een op de 8 kinderen niet voorzien van een inenting op hun 18de verjaardag.

Volg het laatste nieuws

2,270FansLike
322VolgersVolg
496VolgersVolg