8.5 C
New York
vrijdag 29 maart 2024

Hoofdweg officieel geopend na 20 jaar onderhandelen, vergaderen en uitvoering

De Hoofdweg is weer open! Wethouders Maarten Struijvenberg van de gemeente Capelle aan den IJssel en Jan Willem Schuurman van de gemeente Zuidplas onthulden samen met Henk Alkema, gebiedsmanager van Prins Alexander Rotterdam, afgelopen vrijdag 10 juli een snelheidsdisplay. Hiermee werd de weg na ruim een jaar aan werkzaamheden en 20 jaar onderhandelingen en besluitvorming officieel geopend.

Het geplaatste snelheidsdisplay geeft aan wanneer bestuurders te hard rijden door middel van smileys. Dit draagt bij aan meer veiligheid op de weg. Naast een betere doorstroming was dit een van de voornaamste redenen om de weg aan te pakken. Het display is geplaatst aan de noordkant van de Hoofdweg ter hoogte van Nieuwerkerk aan den IJssel.

Door de corona-maatregelen zat een feestelijke opening op locatie er niet in. Er is daarom gekozen om tijdens de opening een film te maken. Daarnaast krijgen alle bewoners in de regio nog een attentie aan huis.

Betere doorstroming

De reconstructie van de Hoofdweg is een samenwerking tussen gemeente Rotterdam, gemeente Zuidplas en gemeente Capelle aan de IJssel is uitgevoerd door aannemers Heijmans (fase 1) en BAM Infra (fase 2). De huidige weg is aangepast van één naar twee rijbanen, gescheiden door een middenberm. De bypasses bij de rotonde op de kruising met de Laan van Avant-Garde zorgen voor een betere en snellere doorstroming. Ook kunnen fietsers nu veiliger oversteken doordat de oversteekplaatsen voor fietsers zijn verlegd. De nieuwe weg heeft geluidsreducerend asfalt en de ventwegen naast de Hoofdweg zijn geheel (her)bestraat.

Lange voorgeschiedenis en nog zorgen

De Hoofdweg kent een lange voorgeschiedenis waarbij er vanaf 2000 al een plan lag en in 2001 de eerste keer politiek besloten werd. Pas in 2016 werd de politieke knoop doorgehakt over een enkele rijstrook en is het ontwerp verder met de bewoners afgemaakt. Maar klaar is het dossier Hoofdweg nog niet. Er staan meerdere dichtgetimmerde panden weg te rotten langs de Hoofdweg en er komt een Aldi.

Meer informatie in ons uitgebreide dossier Hoofdweg.

Advertentie