8.5 C
New York
vrijdag 23 oktober 2020

Wens NEZ komt uit, drie Tiny Forests komen in Zuidplas

Met de ondertekening van een overeenkomst tussen Gemeente Zuidplas en IVN over de Tiny Forests in Zuidplas komt de wens die Nieuw Elan Zuidplas vaak heeft uitgesproken uit, er komen drie tiny forest in Zuidplas.

De gemeente Zuidplas en IVN Natuureducatie leggen de komende anderhalf jaar drie Tiny Forests aan, minibossen ter grootte van een tennisbaan. Dat doen ze niet alleen, maar samen met scholen en buurtbewoners in Zuidplas. Het bos is van en voor de buurt en de naburige school. Bewoners of scholen die interesse hebben kunnen zich aanmelden als initiatiefnemer en een locatie aandragen. Uit de aanmeldingen worden de meest geschikte en haalbare locaties geselecteerd. Aanmelden kan via www.ivn.nl/tinyforest/initiatiefnemer.

Wethouder openbare ruimte Jan Willem Schuurman tekende 16 juli 2020 de afspraken met IVN in het gemeentehuis van Zuidplas. Hiermee wordt een plek geboden aan planten, vogels, insecten en kleine zoogdieren in Zuidplas, maar komt er ook een prachtige, educatieve plek voor schoolkinderen. Kinderen leren in het buitenlokaal over de Nederlandse natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek.

Geschikte locaties in kaart gebracht

Niet elke locatie is geschikt voor het aanleggen van een Tiny Forest. Of een plek geschikt is voor een Tiny Forest is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het bestemmingsplan, de ligging van gasleidingen of riolering en de grootte van de locatie. Daarnaast is er voldoende enthousiasme van de buurt en minimaal één omliggende school nodig. Uit alle aanmeldingen worden de meest geschikte locaties geselecteerd of eventuele alternatieven in de buurt voorgesteld.

Meer dan 60 Tiny Forests in Zuid-Holland

De gemeente Zuidplas is geselecteerd als één van zestien Zuid-Hollandse Tiny Forest partnergemeenten die een financiële bijdrage van de provincie Zuid-Holland ontvangt. Het aantal minibossen in de provincie groeit daardoor tot meer dan zestig in totaal. Door verstedelijking, digitalisering en ons drukke bestaan is de kloof tussen mens en natuur groter dan ooit. IVN werkt samen met gemeenten aan een wereld waarin contact tussen mens en natuur vanzelfsprekend is. Een Tiny Forest is bij uitstek geschikt om mens en natuur te verbinden. IVN wil dat elke buurt zijn eigen minibos krijgt, zo komt de natuur in steden steeds dichterbij. Dit project is mede mogelijk gemaakt door en dankzij een financiële bijdrage van de provincie Zuid-Holland.

Wens van NEZ komt uit

Gemeenteraadslid Paul van Drenth van NEZ is blij. Hij heeft keer op keer in de gemeenteraad gepleit voor deze plekken : “Alhoewel ik graag een Big Forest in de omgeving zou zien ben ik toch verheugd dat na er enkele jaren sterke politieke NEZ aandacht  nu door de gemeente Zuidplas formeel  is besloten mee te doen aan het Tiny Forest project. Drie Tiny Forests worden aangelegd. Hopelijk gaan deze mini natuuroases de jeugd, naast het kennismaken met vele, wisselende, varianten van planten, struiken, bomen en mogelijk dierlijk leven, ook doen beseffen dat het totaal verstenen van je leefomgeving niet de juiste weg is. Misschien leidt dit wel tot nieuwe inzichten voor de komende generaties hoe je omgeving leefbaar in te richten. Jong geleerd is oud gedaan……

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
542VolgersVolg