8.5 C
New York
donderdag 25 april 2024

Een besmetting in Waddinxveen maar 7 in Gouda – Zuidplas geen besmetting

Op zondag 2 augustus is er slechts 1 besmetting gemeld in de gemeente Waddinxveen van het COVID-19 virus. Dat blijkt uit de data van RIVM/BDDataplan die bekend zijn gemaakt

In de gemeente Gouda is het aantal besmettingen gestegen met 7 naar 315, in Waddinxveen zijn er inmiddels 121 mensen positief getest op het virus. Het aantal positief geteste mensen is geen compleet aantal, niet iedereen wordt getest op het virus.

In Zuidplas zijn er geen nieuwe besmettingen gemeld. Zuidplas blijft statistisch ‘achter’ bij de randgemeenten die de afgelopen weken een piek laten zien. De andere buurgemeente van Zuidplas, Capelle aan den IJssel, had op 2 augustus vier nieuwe besmettingen waardoor het aantal oploopt tot 356. In geen van de vier gemeenten is er sprake van nieuwe ziekenhuisopnamen of overlijdensgevallen.

Wat als iemand positief test?

Op de website van de GGD Hollands Midden staat beschreven wat er gebeurd bij een positieve corona test en wat het contactonderzoek is:

We bellen de patiënt op. We vertellen dat hij een positieve uitslag heeft van de coronatest. Dat betekent dat hij besmet is met het coronavirus. Dan vragen we hem wanneer hij ziekteverschijnselen heeft gekregen. Dit is belangrijk, omdat iemand 2 dagen daarvoor al besmettelijk kan zijn.

Ook vragen we waar hij allemaal is geweest in de besmettelijke periode. Dit doen we om na te gaan waar hij de ziekte (mogelijk) heeft opgelopen: de bron. We zoeken uit of er nog meer mensen op deze plaats zijn geweest. We vragen hem een lijst te maken van personen met wie hij in contact is geweest in de besmettelijke periode (de ‘contacten’).

Soms wil de positief geteste persoon liever anoniem blijven. Dat kan. Het liefste hebben we natuurlijk dat we iemands naam mogen noemen. Hier steken we ook veel energie in. Want dat maakt het contactonderzoek makkelijker. Als het echt niet mag, dan zullen we met de positief geteste persoon proberen te kijken in welke mate hij met iemand contact gehad heeft. Op basis daarvan maken we een risico inschatting.

Advertentie