8.5 C
New York
donderdag 19 mei 2022

Corona besmettingen Zuidplas stijgen – situatie Gouda blijft zorgelijk

De afgelopen dagen is het aantal besmettingen in de gemeente Zuidplas opgelopen. Tussen 9 en 12 augustus zijn er 9 mensen positief op Corona getest vanuit deze gemeente waardoor het totaal is opgelopen tot 170.

Dit zelfde aantal is positief getest in de gemeente Waddinxveen waar nu de angel uit de groei lijkt te zijn maar nog niet sprake is van een stabiele situatie. Op 12 augustus waren er 128 besmettingen. Dit aantal is waarschijnlijk, net als in Zuidplas, hoger omdat niet niet iedereen getest wordt of toch te lang blijft lopen met klachten.

Om een en ander in een goed perspectief te zetten wordt het aantal besmettingen per 100.000 mensen vermeld. Rond de gemeente Zuidplas lopen vooral Rotterdam, Capelle aan den IJssel en Gouda hierin voorop.

Volgens de GGD Hollands Midden is de enorme groei in Gouda te wijten aan bijeenkomsten in de familiesfeer. De afgelopen zeven dagen werden er maar liefst 75 mensen in Gouda positief getest. In diezelfde periode kwamen er in Capelle aan den IJssel maar liefst 30 nieuwe besmettingen bij.

Bij een positieve besmetting belt de GGD de nauwe contacten na. Omdat besmette personen steeds meer nauwe sociale contacten hebben, moet het team soms tientallen mensen bellen die op hun beurt ook weer tientallen andere contacten hebben gehad. Door deze toename van het aantal contacten, kost een bron- en contactonderzoek veel meer tijd dan voorheen. Net als bij andere GGD’en in Nederland loopt ook de GGD Hollands Midden tegen haar grenzen aan.

Om het bron- en contactonderzoek toch zo goed mogelijk uit te voeren, kiest de GGD Hollands Midden er in sommige gevallen voor om een ‘lightversie’ van het bron- en contactonderzoek uit te voeren. Dit betekent dat de GGD besmette personen vraagt zelf hun contacten na te bellen met adviezen over de leefregels en de oproep zich bij klachten te laten testen.

Om de toenemende druk aan te kunnen, is de GGD actief bezig met het werven en opleiden van nieuwe medewerkers voor het bron- en contactonderzoek. Gelukkig zijn er al veel aanmeldingen binnengekomen. Maar het opleiden en inwerken van nieuw personeel kost nou eenmaal tijd. Daarom verwacht de GGD dat de krapte bij het bron- en contactonderzoek enige tijd aanhoudt. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van hoe goed mensen zich aan de maatregelen houden.

Advertentie