8.5 C
New York
donderdag 2 mei 2024

Schieland telt minder uitheemse rivierkreeften dan in Krimpenerwaard

Schieland telt minder uitheemse rivierkreeften dan in de Krimpenerwaard en de Rode Amerikaanse Rivierkreeft is in beide gebieden de meest voorkomende kreeft. Die conclusies trekt het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK) uit een onderzoek die zij hebben uitgevoerd.

Uitheemse rivierkreeften, vooral de Rode Amerikaanse Rivierkreeft, zijn schadelijk voor het ecosysteem en zorgen met hun gegraaf voor oeverafkalving en baggeraanwas. HHSK heeft in 2020 voor het eerst gebiedsbreed onderzoek laten uitvoeren naar het voorkomen van uitheemse rivierkreeften.

Het onderzoek is gesplitst in twee delen: De Krimpenerwaard en Schieland (waar Zuidplas onder valt). In beide gebieden is er een groot verschil qua uitheemse kreeftenpopulatie waarneembaar. Op alle 57 locaties in de Krimpenerwaard zijn uitheemse rivierkreeften gevonden. In Schieland is het beeld anders. Daar zijn op slechts 12 van de 37 locaties kreeften aangetroffen.

In het gebied zijn 4 soorten uitheemse rivierkreeften gevonden. De Gevlekte, Geknobbelde, Gestreepte, en Rode Amerikaanse Rivierkreeft. Van deze 4 soorten is de Rode Amerikaanse Rivierkreeft verreweg het meest gevonden. Deze is op 66 van de 69 locaties met kreeften gevonden. De overige soorten zijn slechts 2 tot 5 keer aangetroffen, en in lage aantallen. Op 1 locatie zijn 3 soorten bij elkaar gevonden, dit was net ten zuiden van Bergambacht.

Bron : kreeften monitor 2020 HHSK

De grootste aantallen kreeften zijn aangetroffen in het midden van de Krimpenerwaard, rond Berkenwoude. Aan de noordoostkant van de Krimpenerwaard en in Schieland waren de aantallen kleiner. Het grootste aantal kreeften op één locatie was 101 in de Krimpenerwaard, in Schieland was het grootste aantal 30.

In Schieland werden in totaal 112 kreeften aangetroffen:

Vanwege de visserijwet was het voor dit onderzoek nodig om toestemming van de visrechthebbenden te verkrijgen. Door het ontbreken van de toestemming zijn er met name in Schieland minder locaties onderzocht. Rond Bleiswijk en Bergschenhoek zijn helemaal geen metingen uitgevoerd. Uiteindelijk konden 93 van de 141 (66%) gewenste locaties onderzocht worden. Het HHSK hoopt dat er een wijziging komt in de wetgeving om volgende keren het onderzoek beter uit te voeren.

Het hele rapport is hier te lezen.

Rode Amerikaanse Rivierkreeft
Advertentie