8.5 C
New York
zondag 27 september 2020

College Waddinxveen valt – 3 wethouders per direct weg

Het college van B&W in de gemeente Waddinxveen is gevallen. Na eerder het aangekondigde ontslag van wethouder Kraaijestein(PvdA/GroenLinks), met een boze brief vol verwijten, hebben wethouders Atzema (VVD), van der Wal – Hortenius (D66) en Schippers (Weerbaar Waddinxveen) aan het eind van de avond per direct hun ontslag ingediend. Burgemeester Nieuwenhuis heeft nu alle bevoegdheden voor collegebesluitvorming tot er een nieuw college is.

Vooral de boze verklaring van Kraaijestein bij zijn ontslagbrief, waarin college wethouder Atzema er vooral van langs kreeg, schoot de andere coalitiepartijen in het verkeerde keelgat. VVD fractievoorzitter van der Ploeg had de verklaring met ongeloof gelezen en stond volgens haar vol met ferme en ongefundeerde uitspraken. Ze wil dan ook van fractievoorzitter Hettema van PvdA/Groenlinks weten of hij afstand neemt van deze verklaring. Omdat Kraaijestein niet per direct ontslag heeft genomen kiest hij automatisch voor een maand opzegtermijn. VVD, D66 en Weerbaar Waddinxveen zijn het daar niet mee eens en willen hem per direct weg hebben via een motie van wantrouwen.

PCW leider Kortleven geloofde tijdens het debat niet dat de fracties zelf niet van de problemen wisten, die er onderling in het college van B&W waren. Volgens hem was dit buiten de college en fractiekamers allang bekend.

Grooten (D66) noemt dat Kraaijestein met deze verklaring een scheve schaats rijdt en hiermee, mogelijk niet met opzet, mensen aan het beschadigen is. Hij vond de opmerking dat de collega’s moesten aftreden voor nieuw college waar hij zelf aan wilde deelnemen ergerlijk. Op vraag van Prins van het CDA geeft Grooten aan dat het altijd in het dualisme bij problemen een zaak is van het college in eerste instantie zelf. Hij was niet op de hoogte dat het zo erg opgelopen was.

Vink-Vermeulen van Weerbaar Waddinxveen had dezelfde strekking in haar betoog als van der Ploeg en Grooten. Vooral de sneer dat er door het college niks bereikt was, schoot haar in verkeerde keelgat en ze somde een hele lijst aan successen op van dit college. Ze mistte de zelfreflectie van Kraaijestein en vond dat de PvdA/GroenLinks een nieuwe poging moest doen om het college voort te zetten.

Hettema van PvdA/Groenlinks stelde dat zijn wethouder zich belemmert voelde in zijn functioneren en dat er verschil van inzicht was. Hij vreest dat het niet mogelijk is om een nieuwe geschikte kandidaat te vinden. Op de vraag of hij achter de brief staat moet Hettema eerst over nadenken.

De oppositie is vlijmscherp op de strubbelingen en de gevolgen hiervan. Prins (CDA) noemt het een vastgelopen motorblok. Volgens haar was de enige binding van dit college de zondagsopening en in haar beeldspraak van het vastgelopen motorblok in het schip moet je geen ruzie maken in de stuurhut. Kortleven van PCW en met het steeds roepen dat iedereen het wist roept hij wrevel op bij onder andere Grooten die hem beticht van framing. Dat ontkent Kortleven want dat is niet in het belang van PCW of van Waddinxveen volgens hem.

Na een schorsing mag Kraaijestein antwoorden op de vragen van de raad en zet direct de aanval in op wederom Atzema en de VVD. Van der Ploeg en Kraaijestein botsten direct en burgemeester Nieuwenhuis riep op om niet te persoonlijk te worden. Kraaijestein laat weten dat het niet om de personen maar om het politiek functioneren gaat. Hij had meer willen betekenen voor starters en lage inkomens willen doen en wilde daarom van wethouder Atzema de portefeuille wonen. Kraaijestein laat weten dat hij voor de kwetsbare mensen uit Waddinxveen een nieuw college komt en dat de sfeer al slecht was. Volgens hem had hierdoor zijn voorganger gezondheidsklachten gekregen, iets wat fractievoorzitter Hettema herhaalde later.

De andere wethouders hebben elk hun eigen beleving met de omgang met Kraaijestein maar gaandeweg hun verhalen bleek dat hij niet wilde ingaan op uitgestoken handen om tot een oplossing te komen. Wel wordt duidelijk dat fractievoorzitter Hettema al wist maar het komende vertrek niet wilde vertellen tijdens een coalitieoverleg omdat het nog onder embargo was, iets wat door zijn coalitiegenoten hem kwalijk wordt genomen.

Hettema besluit dat hij uit het college stapt omdat hij het gevoel heeft dat zijn partij niet welkom is. Tevens dient hij een motie van wantrouwen in tegen de drie andere wethouders die dan per direct moeten vertrekken. Hij merkt op dat het hem pijn doet omdat er twee en een half jaar is goed samengewerkt is. Hettema staat niet achter de verklaring maar wel achter het besluit van de wethouder. Van der Ploeg benadrukt dat haar motie tegen de wethouder is en niet tegen zijn partij maar het kwaad is al geschied.

De oppositiepartijen besluiten om de motie om de wethouders weg te sturen te steunen. CDA en PCW vinden dat er te veel schade is aan het college,wethouders en de politiek. Hierop volgt een discussie en maakt PvdA/GroenLinks kenbaar dat als de wethouders zelf opstappen er een maand overdracht is en zijn partij zal dan de motie intrekken.

Na een lange schorsing dienen wethouders Atzema, van der Wal-Hortensius en Schippers emotioneel per direct hun ontslag in. Alle drie danken elkaar, raad, ambtelijk apparaat en de inwoners. Met dit signaal geven ze aan niet meer een dag langer met Kraaijestein te willen werken. Hettema noemt deze stap niet netjes en krijgt direct een woedende VVD en D66 over zich heen met deze opmerking. PCW noemt de stap wijs, moeilijk maar ook zeker moedig en CDA wenst de betrokkenen sterkte en dit nooit meer mee te hoeven maken.

Waddinxveen heeft na de val van dit college nog maar 1 wethouder voor een maand over. Burgemeester Nieuwenhuis maakte echter gelijk bekend dat 1 wethouder te weinig is om collegebesluiten te kunnen nemen. Totdat er een nieuw college is, ligt alle beslissingsbevoegdheid bij de burgemeester, identiek aan de situatie in Gouda paar jaar geleden. Burgemeester Nieuwenhuis gaat op zeer korte termijn met de fractievoorzitters bespreken hoe verder te gaan.


Volg het laatste nieuws

2,320FansLike
322VolgersVolg
534VolgersVolg