8.5 C
New York
dinsdag 27 juli 2021

Trots pronken met monumenten op Open Monumentendag in Zuidplas (+video)

Op Open Monumentendag op 12 september is er trots gepronkt met de diverse monumenten die de gemeente Zuidplas rijk is. Vanwege de maatregelen rond de coronacrisis is er gekozen een wandel en fietsroute langs de monumenten op te zetten.

De historische achilleshielen van de gemeenten, de historische verenigingen waren alle drie open voor bezoek. In Moordrecht werd naast de open oudheidkamer ook een beeldententoonstelling onthuld in het park rond het oude weeshuis. Hierover komt nog een reportage op deze site.

“En plein air” was de naam van een  expositie, door de Stichting Beeldende Kunst Zuidplas georganiseerd. De kunstwerken die, de afgelopen zomer, door 17 kunstenaars zijn gecreëerd zijn te bezichtigen op drie locaties waaronder kunstwerken achter de ramen van het gemeentehuis in Nieuwerkerk aan den IJssel.

In Nieuwerkerk was molen windlust beperkt open en hier werd het uitgestelde jubileum van de molenvereniging gevierd. Wethouder Schuurman had hiervoor een speciaal kado meegebracht namens het gemeentebestuur, een steekwagen die op de trap gebruikt kan worden. (Zie onderaan dit artikel een impressie van Jacolien Rog). In Zevenhuizen stonden de molens alle avonden in het licht maar op de geplande draaiavond van vrijdag was er te weinig wind om te kunnen draaien.

Op de grens in Ver Hitland konden geïnteresseerden een rondleiding krijgen in de beeldentuin van leefgoed de Olifant. Hiervoor waren veel aanmeldingen en men kreeg dan ook een levendige rondleiding. De steenovens op Hitland waren ook open voor een rondleiding of om zelf met Lego van Brickking een monument te maken. In een van de ovens is een expositie van kunstwerken met ogen, gemaakt door Theo de Vlaming. Hieronder een korte impressie waarbij helaas niet alle plekken aangedaan kon worden.

Bron : youtube Jacolien Rog
Advertentiehttps://www.stzo.nl/

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
674VolgersVolg