8.5 C
New York
zondag 27 september 2020

Beeldentuin Drost IJserman in Moordrecht officieel geopend (+video)

De beeldentuin Drost IJserman in Moordrecht is op zaterdag 12 september officieel geopend door wethouder Jan Verbeek door het onthullen van een informatiebord.

In de tuin van het voormalige weeshuis van de familie Drost IJserman aan het Westeinde staan diverse beelden die allemaal een link met de geschiedenis van het dorp hebben. Naast de beeldentuin is er ook een stinsentuin die onderhouden wordt door de Milieuvereniging Moordrecht en in het weeshuis zelf is in het souterrain een oudheidkamer van de historische vereniging Moordrecht. De feestelijke opening was dan ook een samenwerking van deze organisaties.

In de tuin werden drie beelden onthult door mensen die betrokken zijn bij het betreffende beeld. Johan Verboom van de stichting Drost Ijserman, die het legaat van de familie beheren, onthulde een standbeeld uit steen met diverse plaquettes van het weeshuis.

Aad de Wit mocht zijn eigen beeld onthullen, een meisje dat draait aan een wiel in de touwbaan. In zijn uitleg haalde hij de rol van touw en kinderarbeid aan zo onlosmakend gekoppeld is aan de de geschiedenis van Moordrecht. Het beeld is ook het logo van de Historische vereniging.

Hoogheemraad Paul van den Eijnden onthulde samen met de maker een kunstwerk van en aantal elementen die gered zijn tijdens de sloop van de oude snelle sluis in Moordrecht waaronder de peilschaal. Het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard hebben ook een bijdrage geleverd om het beeld te maken. Van den Eijnden roemde de inzet van de historische vereniging om de snelle sluis te behouden.

De beeldentuin is openbaar in het parkje rond het weeshuis en bij elk beeld staat een informatiebord, met QR code, om meer informatie te lezen over de maker en de historie van alle beelden.


Volg het laatste nieuws

2,320FansLike
322VolgersVolg
534VolgersVolg