8.5 C
New York
donderdag 29 oktober 2020

Voorbelasting van nieuwe sportpark in Moordrecht zorgt voor oppersen grond

Het voorbelasten van het nieuwe sportpark ’t Ambacht in Moordrecht heeft er voor gezorgd dat grond is gaan oppersen in de naastgelegen watergangen. Dat laat wethouder Verbeek weten in een informatienota aan de gemeenteraad.

Het voorbelasten van gebieden in het restveen gebied kan resulteren in oppersen. Dan gaat de voorbelasting door het gewicht de grond hieronder laten inzakken en de voorbelasting gaat dan proberen elders evenwicht zoeken. Omdat het water in het lage gebied niet weg kan, komt er in de naaste omgeving grond omhoog en dan vond plaats in geval plaats in de watergangen. Dit proces wordt oppersen als vakterm genoemd en komt vaker voor in het laag gelegen gebieden in combinatie met veenweide. De door Gouwe IJssel Nieuws geraadpleegde specialist vroeg direct of het in de buurt van Gouda was.

Volgens de informatienota heeft het wel consequenties :”Door de oppersingen en de afwijkende draagkracht van de grond moest de manier van werken worden aangepast. Ook bleek de stabiliteit van de eerste zandlaag onvoldoende voor het aanbrengen van de verticale drainage waardoor er meer zand moest worden aangebracht. Dit heeft voor zowel de planning
als financieel consequenties
“. Echter verder op in de nota valt te lezen :”Ondanks de tegenslagen met de voorbelasting is er nauwelijks effect op de planning“. De voetbalvelden zijn in de zomer van 2021 klaar

Het coronavirus kan wel leiden tot een vertraging : “Door covid-19 heeft VV Moordrecht echter vertraging opgelopen met de voorbereiding van het bouwplan voor de nieuwe accommodatie. Zij verwachten nu eind 2021 te kunnen verhuizen” laat wethouder Verbeek weten. Als VV Moordrecht de oude sportvelden verlaat wordt gestart met de voorbelasting van de woningbouwplannen.

Het college vraagt in de najaarsnota daarom ook een bedrag van € 673.000 van bijstelling van het krediet voor de aanleg. Deze kosten zijn ontstaan door extra werkzaamheden, schade bij de Zuidplasruiters, overschrijding op de grondkosten en 20.000 m3 extra zand. Omdat het een investering is zal de rente en afschrijving vanaf 2022 voor de afschrijvingsperiode €20.000 per jaar zijn. Dit is de tweede wijziging op de voorgestelde investering voor het aanleg van het sportpark, eerder al werd er €491.000 aan krediet gevraagd tijdens de afgelopen zomernota. Wel bestaat er een kans dat Zuidplas een deel van de BTW terug kan krijgen voor het hele project.

Volgens de informatienota heeft Zuidplas zich wel laten informeren over de voorbelasting : “De gemeente heeft zich in het voortraject door ingenieursbureau Sweco laten adviseren over de aanpak van de voorbelasting en hoe het terrein geschikt gemaakt kan worden voor de aanleg van de sportvelden. De aannemer is maart 2020 gestart met de uitvoering van de voorbelasting in overeenstemming met het bestek“.

De gemeente beschrijft wat er mis is gegaan:”Eind maart zijn door het aanbrengen van het zand als voorbelasting op het bestaand terrein, oppersingen in de naastliggende watergangen ontstaan, vanwege de gering draagkrachtige ondergrond. Langs het werk is een hoofdwatergang aanwezig. De oppersingen zijn direct verwijderd. Vanwege de instabiliteit moet dit stapsgewijs worden uitgevoerd. De oppersingen waren in deze mate niet voorzien”.

De gemeente heeft het adviserende ingenieursbureau hierover geraadpleegd, maar ook zij konden geen verklaring geven voor de ontstane situatie: “Grond kan vanwege de heterogeniteit (ongelijksoortig, red) zich in deze gebieden soms onvoorspelbaar gedragen. In april en mei is de verticale drainage aangebracht om de waterspanning in de ondergrond te verlagen en het versneld afvoeren van grondwater om zo de zettingen van de grond te kunnen versnellen en de stabiliteit van de bodem te herstellen“.

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
543VolgersVolg