8.5 C
New York
donderdag 23 januari 2025

Afvalstoffenheffing Zuidplas stijgt, GFT straks ook bij hoogbouw ingezameld

De gemeente Zuidplas wil het afvalbeleid hier en daar gaan aanpassen. Dit is nodig om het doel van maximaal 75 kilo restafval per inwoner te halen. Om dit doel te halen zijn er verschillende opties met verschillende prijskaartjes. De gemeenteraad gaat op 28 oktober hierover in overleg met het college van B&W.

GFT wel in hoogbouw, geen wekelijkse leging

Eén van de grootste veranderingen is het plan om Groente-, Fruit- en Tuinafval(GFT) voortaan ook bij hoogbouw apart te gaan ophalen. Hiervoor zouden dan bovengrondse containers bij flats en appartementen complexen geplaatst worden. Doel hiervan is het verminderen van de hoeveelheid GFT afval dat nu nog in het restafval terecht komt. Het verminderen hiervan heeft ook te maken met nieuwe Europese regels.

Het apart ingezamelde GFT afval wordt vergist om er gas uit te winnen en daarna verwerkt voor compost voor de landbouw. Deze stroom afval is goedkoper in de verwerking dan restafval maar kan niet door na-scheiding uit het restafval gehaald worden.

Veel inwoners zouden vooral in de zomermaanden en tijdens het snoeiseizoen vaker hun GFT bak geleegd willen hebben. Dit is de gemeente alleen niet van plan. Reden zijn de extra kosten van 9 euro per huishouden.

voorbeeld afsluitbare GFT container in Krimpen aan den IJssel

Plastic, Metaal en Drankkarton afval

Het plasticafval waar tegenwoordig ook metaal en drankkartons bij mogen wordt nu eens per twee weken opgehaald in speciale zakken. Veel inwoners zouden dit graag wekelijks willen. In het voorstel voor de gemeenteraad wordt deze wens niet gehonoreerd. Ook hier spelen de kosten van 8 euro per huishouden een rol. Ook denkt men niet dat vaker ophalen zorgt voor betere scheiding.

Het PMD afval levert de gemeente Zuidplas geld op. Wel heeft de gemeente een tegenvaller gehad omdat er meer vervuiling tussen het plastic afval zat. Dit afval wordt geautomatiseerd gescheiden en daarna verkocht. Uit de analyse van het afval blijkt er in Zuidplas nog altijd ongeveer 7 kg plastic, blik en afvalkartons in het restafval te zitten. Het beter scheiden van het plastic afval door inwoners zou voor lagere kosten kunnen zorgen.

PMD afval wordt niet wekelijks opgehaald

Luiers en incontinentieafval

Zoals al eerder voorgesteld door de VVD, om een pilot te starten om luiers en incontinentiefval apart in te zamelen staat nog op het vizier van het college. Deze techniek staat nog in de kinderschoenen en er is nog veel te weinig capaciteit in de verwerking. Mocht het wel kunnen ter zijner tijd dan is de opbrengst 5 kilogram per gezin in Zuidplas. De kosten worden dan ongeveer 3,5 tot 6 euro per gezin.

Oud Papier

Binnen de gemeente wordt op diverse manieren oud papier opgehaald. Bij diverse verenigingen staan containers, halen vrijwilligers het op en de gemeente heeft diverse manieren van inzamelen. Het was voorheen een goede bron van inkomsten maar de grootste afnemer, China, heeft in 2019 besloten geen papier uit het buitenland te halen maar zelf beter te recyclen. Hierdoor zijn de prijzen gekelderd en is men veel kritischer geworden over de kwaliteit van het papier.

Papier bij overvolle container welke inmiddels vervangen is voor grotere

Zo is de huis aan huis inzameling niet bevorderlijk doordat het papier nat is en daardoor afgekeurd wordt. De gemeente gaat met de verenigingen binnenkort in gesprek hoe hier mee om te gaan.

Restafval

Inwoners van Zuidplas moeten al lange tijd betalen voor het aanbieden van restafval. Dit zorgt ervoor dat mensen worden aangemoedigd om zoveel mogelijk afval te scheiden. In tegenstelling tot papier, plasticafval en GFT-afval kost het restafval verwerken veel geld. De manier van Zuidplas waarbij de vervuiler betaald wordt “DIFTAR” genoemd. Uit een Rijkswaterstaat onderzoek is gebleken dat de afvalscheiding door DIFTAR de beste methode is. Een andere mogelijkheid is het verminderen van afvalcontainers waardoor men verder met restafval moet lopen, het zogenaamde omgekeerd inzamelen. Zuidplas stelt voor om dit niet in te voeren.

Wel wordt er voorgesteld om de loopafstand naar een ondergrondse container flexibeler en eventueel iets langer te maken. Dit kan ingevoerd worden in de vele nieuwe wijken die momenteel worden aangelegd. Zuidplas heeft veel ondergrondse containers waardoor de onderhoud- en beheerkosten €300.000 per jaar zijn.

Veel inwoners klagen over de lange tijd tussen opladen van de afvalpas en het daadwerkelijk kunnen gebruiken van het saldo. Dit komt omdat de containers alleen in de nacht de informatie via GPRS binnen krijgen. Dit is inmiddels een verouderde communicatietechniek.

Afvalbijzetting naast de container

In het voorstel aan de gemeenteraad wordt kort over nascheiding gesproken, iets waar Rotterdam bijvoorbeeld gebruik van maakt. Volgens Zuidplas is dat niet aan de orde voor de gemeente. Er is te weinig capaciteit beschikbaar én alleen PMD afval kan er uitgehaald worden, geen glas, GFT of andere soorten herbruikbaar afval. Voor Zuidplas zou dit een flinke stap achteruit zijn.

In het voorstel wordt de overlast door het verkeerd aanbieden van afval niet behandeld. Veel inwoners ergeren zich groen en geel aan het te vroeg aanbieden van het plasticafval of het naast de ondergrondse container neer gooien van vuilniszakken. Zuidplas hanteert hiervoor nu het zogenaamde bestuurlijk beboeten als er een overtreder bekend is. De kosten van het opruimen worden verhaald op de vervuiler. De bewijslast van onschuld ligt bij degene die de boete krijgt. Wie een zak naast de container zet en gepakt wordt kan rekenen op een rekening van ongeveer €150.

De rekening

De kosten van het afval ophalen en verwerken is een aparte begroting voor de gemeente Zuidplas. De inkomsten moet in principe alle kosten betalen maar een overschot mag niet voor andere dingen gebruikt worden. De verwachting is dat door alle grote en kleine veranderingen inwoners gemiddeld een kleine 15 euro meer kwijt zullen zijn aan het verwerken van het afval. Het gaat dan om het bedrag wat jaarlijks in rekening wordt gebracht. In de begroting staat dat de variabele kosten voor de ondergrondse container of legen van de zwarte kliko in de buitengebieden gelijk blijven. Bewoners van flats en appartementencomplexen kunnen een voordeeltje halen doordat ze niet meer hoeven te betalen voor het GFT afval dat nu nog in het restafval gaat.

Advertentie