8.5 C
New York
woensdag 20 januari 2021

VVD vraagt waarom alleen eigenaren rioolheffing betalen en gebruikers niet in Zuidplas

VVD gemeenteraadslid Leendert Karreman heeft gevraagd aan het College van B&W van Zuidplas waarom alleen eigenaren worden aangeslagen voor rioolheffing en gebruikers (huurders) niet.

De liberaal wil dat weten waarom dat gebeurd : “Is het college van mening dat het rechtvaardig is dat alleen de eigenaar belast wordt voor de rioolheffing?”. Volgens Karreman staat dat niet in lijn met het credo “de vervuiler betaald”. Verder wil hij weten wie er volgens de wet belast mogen worden. Mocht het systeem anders gaan worden dan wil Karreman weten hoeveel kosten hiermee gepaard gaan.

Wethouder de Haas liet bij de persconferentie over de begroting weten dat huurders, zeker in de particuliere huur, wel vaak van de verhuurder het bedrag in het huurbedrag terug zien. Zuidplas hanteert een vlak tarief voor elke koopwoning en bedrijf en maakt daarin geen onderscheid tussen de grootte van het gezin of bedrijf. Aanpassen van het systeem kan voor eigenaren van een woning leiden tot lagere lasten maar hogere lasten voor gebruikers (huurders) en bedrijven.

Hoe is het bij de buren?

Uit onderzoek van de woonlastenmonitor 2020 van het COELO en de gemeentelijke websites blijkt dat het in de regio rond Zuidplas nogal verschillend is met de methote van heffing door gemeenten. Rotterdam, Krimpenerwaard en Waddinxveen leggen bij de huurder geen heffing op. Lansingerland maakt geen verschil tussen huurder en eigenaar en rekent een bedrag per woning. Andere gemeenten brengen bij de gebruikers wel een bedrag in rekening. Enkele gemeenten maken ook verschil in de grootte van het gezin.

Bedrijfsleven

Bedrijven betalen ook rioolheffing en daarbij zijn de verschillen in de regio nog groter per gemeente. Waddinxveen en Zuidplas rekenen een vlak tarief, gelijk aan een woning. Andere gemeenten rekenen het tarief voor bedrijven op basis van de WOZ waarde of aan de hand van het waterverbruik. Dat kan variëren van €182 tot aan €39.679, een bedrijf in Zuidplas betaald 229, ongeacht het waterverbruik.

Bij waterverbruik heeft het COELO 30.000 m3 gebruikt als maximum verbruik.


Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
554VolgersVolg