8.5 C
New York
dinsdag 27 juli 2021

Rijkswaterstaat sluit sneller de Hollandsche IJsselkering tijdens stormseizoen

Rijkswaterstaat bouwt dit stormseizoen (2020/2021) een extra zekerheidsmarge in bij het sluiten van de stormvloedkering in de Hollandsche IJssel. Dit betekent dat Rijkswaterstaat de Hollandsche IJsselkering sluit bij waterstandverwachtingen van 2,00m+NAP of hoger bij Krimpen aan den IJssel.

Dit nieuwe tijdelijke sluitregime was onderwerp van gesprek op de digitale informatieavond die de gemeente Krimpenerwaard, het Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard en Rijkswaterstaat in samenwerking met Bewonersbelangen Hollandsche IJssel Buitendijks gisteravond hebben gehouden voor de bewoners langs de Hollandsche IJssel. Op 1 oktober is het stormseizoen weer begonnen dat tot en met 15 april loopt. Een goed moment om de bewoners bij te praten.

Tijdelijk sluitregime

Rijkswaterstaat heeft dit tijdelijke sluitregime medio maart van dit jaar ingevoerd. Normaliter sluit Rijkswaterstaat de Hollandsche IJsselkering bij verwachtingen van hogere waterstanden dan 2.25m+NAP ter hoogte van Krimpen aan den IJssel volgens de afspraken in het Waterakkoord Hollandsche IJssel en Lek. Zo houden de bewoners langs de Hollandsche IJssel droge voeten.

Pieter Jacobs, afdelingshoofd Keringen bij Rijkswaterstaat West-Nederland Zuid licht deze maatregel verder toe: “Op 9 december vorig jaar en op 12 en 23 februari van dit jaar zijn de waterstanden op de Hollandsche IJssel onverwacht hoger geworden dan eerder op die dagen voorspeld. In alle drie van deze gevallen is de waterstand bij Krimpen aan den IJssel niet boven het afgesproken peil van 2.25m+NAP gekomen. Wel hebben de opgetreden waterstanden in deze drie gevallen helaas wateroverlast in de buitendijkse gebieden langs de Hollandsche IJssel veroorzaakt. Deze onverwacht hogere waterstanden waren aanleiding voor een gedegen onderzoek. Uit dit onderzoek blijkt dat de tot nu toe gehanteerde 15cm voorspelonzekerheid waarschijnlijk onvoldoende is om altijd aan de afspraak van het waterakkoord (gesloten bij 2.25m +NAP Krimpen) te voldoen. Daarom is besloten vanaf maart dit jaar een marge van 25cm te hanteren”.

Karel Engel, initiatiefnemer van BewonersBelangen Hollandsche IJssel Buitendijks (BBHIJB) reageert: “Als bewoners zijn we aangenaam verrast door de openheid van en de samenwerking tussen de verschillende instanties die bij deze materie zijn betrokken. Er wordt naar ons bewoners geluisterd en transparant met ons overlegd. Zo zijn we als bewoners bezig om zelf meer meetpunten langs de Hollandsche IJssel te realiseren om zo beter inzicht in de hoogwaterproblematiek te krijgen. Rijkswaterstaat is bereid deze meetgegevens, mits van voldoende kwaliteit, mee te nemen in de evaluatie.

Komend jaar onderzoek
Het komend jaar doet Rijkswaterstaat nader onderzoek naar de consequenties van het hanteren van een extra onzekerheidsmarge. Op basis daarvan beslist Rijkswaterstaat in het voorjaar van 2021 wat het beste sluitregime is om aan de afspraak in het Waterakkoord te voldoen.

Bijkomend voordeel van deze extra onzekerheidsmarge is dat het de kans op wateroverlast voor de bewoners van de buitendijkse gebieden beperkt. De gemeente Krimpenerwaard waarschuwt op dit moment al, als service, de betrokken bewoners van buitendijkse gebieden langs de Hollandsche IJssel via een mailservice en social media voor hoog water. In Moordrecht staan tuinen van buitendijkse woningen vaak onder water.

Ook buitendijkse bewoners van andere gemeenten langs de IJssel kunnen zich hiervoor opgeven door te mailen aan info@krimpenerwaard.nl. Rijkswaterstaat informeert hiervoor de gemeente Krimpenerwaard met voorwaarschuwingen bij een verwachte waterstand van 1.90m+NAP bij Krimpen aan den IJssel. Dit geeft de bewoners van de buitendijkse gebieden meer tijd voorzorgsmaatregelen te treffen voor hun huis en hun tuin als dat nodig is.

Advertentiehttps://www.stzo.nl/

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
674VolgersVolg