8.5 C
New York
donderdag 4 maart 2021

Gemeenteraad wil minder vergaderen maar praat uren over hekjes en bakjes

De gemeenteraad sprak op woensdag 28 oktober over haar eigen vergaderstructuur en vergadercultuur. De raadsleden willen minder en effectiever vergaderen. Een groot aantal van de raadsleden hebben naast het raadslidmaatschap een betaalde baan.

Toch is afgelopen jaren het aantal raadscommissies, advies- en auditcommissies en werkgroepen als paddenstoelen in een natte herfst de grond uit gekomen. Ook worstelt de raad met de manier van vergaderen. Onder burgemeester Gert-Jan Kats werd er spreektijd ingevoerd en lukte het de gemeenteraad vaak voor 23.30 klaar te zijn.

Tegenwoordig is de spreektijd weer afgeschaft en lukt het steeds vaker niet om de agenda af te krijgen. Dit komt vooral door raadsleden die belanden in details, niet naar elkaar luisteren en regelmatig andere onderwerpen bij een agendapunt weten te betrekken.

De gemeenteraad hanteerde tussen 2012 en 2014 spreektijden

Het was dan ook ironisch dat in de vergadering waarin de eigen werkwijze besproken werd het de raad lukte om onderwerpen terug te brengen tot enkele details en en langs elkaar heen te praten. Schrijnend voorbeeld was een amendement van de PvdA/Groenlinks waarbij men graag nieuwe raadsleden een notitie over geheimhouding graag wilden aanbieden. De VVD en de PvdA-GL waren het hier niet met elkaar eens maar bleven hun eigen verhaal opdreunen.

Een motie vreemd aan de orde over een mobiliteitsvisie viel bij partijen niet in goede aarde en werd daarmee een beetje belachelijk gemaakt omdat er een stukje over fietshekjes ging. Uiteindelijk ging de discussie over hekjes en niet over mobiliteit. Hetzelfde was al gebeurd bij het agendapunt over afvalscheiding waarbij het bakje voor GFT, onderwerp van discussie werd in plaats van de scheidingsresultaten.

Of met de verandering van vergaderstructuur ook de cultuur in de gemeenteraad verandert is sterk de vraag. Zolang de gemeenteraad niets verandert aan haar vergadercultuur heeft de nieuwe vergaderstructuur geen enkele kans van slagen.

Raadlid Jaques Bovens met een veelbesproken GFT bakje tijdens de laatste raadsvergadering
Advertentie

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
554VolgersVolg