8.5 C
New York
woensdag 19 juni 2024

Vier seizoenen in Zuidplas samengevat op unieke muziek CD

Eind 2019 heeft organisator Eelco Slingerland van Flying Eagle Concert, musicus Jan Peter Teeuw ut Ridderkerk de opdracht gegeven om nieuwe muziek te schrijven. Deze productie was in kader van een winterconcert eind november 2020 in Moordrecht ter gelegenheid van 10 jaar fusie gemeente Zuidplas.

Maar door de corona perikelen is er geen concert gekomen. Ondertussen was de muziek wel al klaar en had Jan Peter Teeuw zelfs de plaatsnamen naar een notenreeks weten te vertalen. “In die periode hadden wij als organisator nog enige hoop dat na de zomervakantie weer meer zou kunnen en mogelijk het concert in november kon plaats vinden. Tijdens de zomervakantie merkte we al dat de berichtgevingen over besmettingen weer toenamen en de kans steeds kleiner zou worden dat november nog een concert kon plaats vinden” legt Eelco Slingerland uit in het onderstaande interview.

Slingerland vervolgt zijn verhaal: “Door al die onzekerheden en de tijd die er al in was gestoken aan voorbereidingen, hebben wij ons de vraag gesteld “wat dan” Verplaatsen, maar wanneer? Vele vragen kwamen op ons af. Blijft de muziek dan op de plank liggen? De gemakkelijkste weg was annuleren, maar tegelijk ook zo jammer van het nieuwe muziekstuk wat inmiddels klaar was wat speciaal voor 10 jaar fusiegemeente Zuidplas is geschreven. Daarom was elders spelen ook geen optie

Maar ook voor de beroepsmusici zou het wederom een domper zijn dat ze inkomsten mislopen en wederom geen concert kunnen geven. Voor beroepsmusici, organisatoren en allen die hierbij betrokken zijn, is 2020 geen gemakkelijk jaar.

opname op veilige afstand in de dorpskerk van Moordrecht

Nieuwe muziek “Vier seizoenen in Zuidplas”

Jan Peter Teeuw heeft eind 2019 een aantal kenmerken doorgekregen wat past voor de dorpen binnen de gemeente Zuidplas. Tevens de gemeente die op het laagste punt van Nederland ligt. Op muzikale wijze beeld Teeuw de vier seizoenen uit wat kenmerkend en passend is bij Zuidplas.

Hij is hier mee aan de slag gegaan en afgelopen zomervakantie is dit 12 minuten durende muziekstuk klaar gekomen in vier delen Lente, Zomer, Herfst en Winter.

Teeuw over het nieuwe muziekstuk: “In elk deel heb ik iets van de karakteristieken van de gemeente of één van haar kernen uit proberen te drukken, met daarnaast ook een algemene ‘sfeertekening’ van het betreffende seizoen. Daarnaast zijn in de delen twee, drie en vier de namen van gemeente Zuidplas en de vijf plaatsen die daaronder vallen omgezet in noten, en zo muzikaal verwerkt.

Knipoog naar partnerstad Bückeburg 

Toen Slingerland hoorde dat de CD ook richting Duitsland zou gaan, naar de partnerstad Bückeburg van gemeente Zuidplas, heeft hij opgezocht of er een componist is die hier heeft gewoond en gewerkt. Hij kwam terecht bij de negende zoon van de bekende Johan Sebastian Bach, nl. J.Chr.Fr.Bach. “Deze componist woonde en werkte ruim 40 jaar in deze stad. Als knipoog naar deze gemeente zal Sonate in c van deze componist opgenomen worden met vierhandig pianospel door André van Vliet en Jan Peter Teeuw” verteld Eelco trots.

Opname in de Dorpskerk van Moordrecht

In goed overleg met kerkbestuur van de Dorpskerk en gemeente Zuidplas is erbegin november de CD opgenomen in de prachtige Dorpskerk van Moordrecht. Slingerland : “Zover wij weten is het voor het eerst dat vanaf deze locatie een instrumentale CD wordt opgenomen. Deze locatie is hier zeker geschikt voor en hopen ook dat luisteraars van de CD straks ook zullen beamen“.

Bestellen

Medewerkers aan deze CD opname zijn: André van Vliet vleugel, Marije Weenink dwarsfluit, Chloë Elsenaar viool, Geert Pfeiffer contrabas, Hendrie Westra percussie en Jan Peter Teeuw orgel. men mag met deze combinatie van musici zeker spreken van: “waar muzikale talenten elkaar ontmoeten” wat de slogan is bij Flying Eagle Concerten.

De CD zal begin december 2020 op de markt verschijnen en wordt opgenomen door STH records uit Barendrecht met als titel “Flying Eagle Concert”. De eerste CD’s zal overhandigd worden aan burgermeester en wethouders van Zuidplas begin december als de situatie dit toelaat.

CD is in de voorverkoop te bestellen voor inwoners van Zuidplas voor € 10,00 excl. verzendkosten tot 1 december 2020 via marketing@flyingeagle.nl of kijk voor meer info op www.muzikaalfeest.nl Inwoners buiten Zuidplas betalen € 13.50 exclusief verzendkosten.

Na de voorverkoop zal de CD € 15,90 excl. verzendkosten zijn.

Advertentie