8.5 C
New York
donderdag 25 april 2024

21 gezinnen in Zuidplas dupe van toeslagenaffaire

Uit een informatienota aan de gemeenteraad van Zuidplas laat het college van B&W weten dat er 21 gezinnen op een of andere manier de dupe zijn van de toeslagenaffaire.

Eerder nog liet het college op antwoorden op schriftelijke vragen van raadslid de Ruiter van het CDA weten dat er geen gevallen bekend waren. Een nieuwe lijst van de belastingdienst die via de VNG verstuurd is geeft dit aantal aan. In Waddinxveen zijn dit er 15 en in Gouda 37. De aantallen in Rotterdam (1.087) en Capelle (117) zijn opvallend veel hoger.

Vanuit het Rijk komt landelijk 11 miljoen hiervoor beschikbaar en de middelen komen nog dit jaar naar de betreffende gemeenten. Elke gemeente krijgt waarschijnlijk naar rato van het aantal gedupeerden in de gemeente hiervan een deel. In Zuidplas gaat het om (vooralsnog) 21 ouders. In heel Nederland gaat het (vooralsnog) om 8.300 ouders. De bijdrage die Zuidplas ontvangt zou dan 21/8.300 * € 11.000.000 = € 27.831 zijn.

Betreffende ouders kunnen zich in Zuidplas melden bij het Sociaal Team (dit maakt de Belastingdienst, waar de ouders zich hebben gemeld, aan ouders bekend). Vanuit het ST Zuidplas zal hulp worden geboden, in samenwerking met IJsselgemeenten en andere organisaties/disciplines (waaronder het afgeven van urgentieverklaringen voor huurwoningen in Zuidplas).

Vanuit de afdeling Samenleving, cluster Beleid wordt het proces gecoördineerd; er zal worden bijgehouden hoeveel ouders zich bij de gemeente hebben gemeld, welke hulp is geboden en er zal worden zorggedragen voor een integrale afhandeling per ouder.

In deze periode is er een parlementaire enquête waarom dit zo mis heeft kunnen gaan. De afgelopen tijd hebben Kamerleden Pieter Omzigt (CDA) en Renske Leijten (SP) zich vastgebeten in het dossier en bleek het probleem groter te zijn dan men dacht. Veel ouders werden, om onverklaarbare redenen, vaak als fraudeur aangewezen door de belastingdienst. De gevolgen voor deze groep is enorm, niet alleen financieel waren het zware tijden, ook scheidingen, huisuitzettingen en depressies werden door deze affaire veroorzaakt.

Advertentie