8.5 C
New York
maandag 18 januari 2021

Wethouder Hordijk krijgt toestemming om buiten Zuidplas te wonen

In de raadsvergadering van Zuidplas werd op 1 december 2020 een voorstel besproken met onderwerp ‘Verlenging van de ontheffing voor wethouder Hordijk van de verplichting ingezetene te zijn van de gemeente Zuidplas’.

De Gemeentewet schrijft voor dat wethouders inwoner moeten zijn van de gemeente waar zij wethouder zijn. De gemeenteraad kan op grond van een wetsartikel in de Gemeentewet voor maximaal een jaar ontheffing verlenen van deze verplichting.

In bijzondere gevallen kan de ontheffing door de gemeenteraad worden verlengd. Gezien de persoonlijke omstandigheden van wethouder Hordijk, toegelicht in een vertrouwelijke brief aan de gemeenteraad, stelde het College voor om de ontheffing voor de maximale termijn te verlengen. Inspreker Kim Wittop Koning sprak in via een videobericht en was het niet eens met dit voorstel.

Wethouder Hordijk is bij diversen nog lopende projecten betrokken. Gezien de aard en de fase waarin deze projecten zich bevinden is het volgens het College van belang voor de bestuurlijke continuïteit dat de heer Hordijk hierbij betrokken blijft. De gemeenteraad heeft hier debat over gevoerd en onderschreef deze continuïteit. Alleen de SP was erg kritisch over de reiskosten en het locoburgemeesterschap.

Waarnemend voorzitter Peter Molenaar verwees de SP naar de antwoorden op de vragen dat Hordijk afziet van reiskosten en als het nodig is zal hij tijdens locoburgemeesterschap verblijven bij familie. Tijdens de stemming over het voorstel is in ruime meerderheid met 23 voor en 3 tegen hiermee ingestemd. De beide SP raadsleden en CDA raadslid Meppelink stemde tegen het voorstel.


Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
554VolgersVolg