8.5 C
New York
maandag 18 januari 2021

Zuidplas lijkt grootste coronapiek onder controle te hebben

De grootste coronapiek lijkt voor Zuidplas op dit moment voorbij, dat blijkt uit de gegevens van het RIVM van 1 december. Maar nog steeds komen er diverse nieuwe patiënten dagelijks bij in de gemeente. Ook het aantal ziekenhuis opnames neemt nog steeds toe. Nonchalanter omgaan met de maatregelen kan heel snel tot een nieuwe piek leiden.

Het aantal besmettingen is teruggelopen naar 70 positief geteste inwoners afgelopen week, waarmee Zuidplas terug is naar het niveau van half september. De piek lag uiteindelijk eind oktober op 186 besmettingen in een week tijd. In oktober en november overleden er in Zuidplas vier inwoners door COVID-19 en werden er 22 opgenomen in het ziekenhuis.

Om het te vergelijken met de buurgemeenten wordt het aantal per 100.000 inwoners uitgedrukt. Daar zit Zuidplas (160) nog steeds met Gouda (160) hoger en lijkt het in Capelle aan den IJssel (117) en in Waddinxveen (119) al veel lager te zijn. Toch zijn deze aantallen veel lager en vallen nu in de categorie geel, zorgelijk. De afgelopen twee maanden zat de regio in zeer ernstig.

GGD Hollands Midden zag de afgelopen week dat 11,2% van de testen positief zijn. Dus ruim 1 op 10 mensen die zich laten testen krijgt een positieve test. Dit is weer iets minder dan de week hiervoor. Op de piek was dit 20%. In de gemeente Zuidplas lag dit percentage op 9,9% Eigenlijk moet dit percentage onder de 5 procent zakken om te stellen dat het virus weer onder controle is.

Belangrijk blijft dat mensen, ook met lichte klachten, zich laten testen en vooral niet door blijven lopen. Het testen kan momenteel veel sneller gebeuren dan in september en oktober. Soms kan het dezelfde dag nog. Ook is het vanaf 1 december mogelijk om een test te laten doen wanneer iemand in contact is geweest met een besmet persoon. Bijvoorbeeld na een melding via de Corona App. Dit kan als het contact vijf dagen geleden is.


Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
554VolgersVolg