8.5 C
New York
woensdag 8 mei 2024

Advies aan Hoge Raad: Laat veroordeling verdachte Nieuwerkerkse ‘klikomoord’ in stand

De advocaat-generaal van de Hoge Raad heeft aan deze instantie het advies gegeven om de veroordeling in de Nieuwerkerse Klikomoord in 2014 te laten staan.

Een van de verdachten, die verdacht is van medeplegen van moord en overtreding van de opiumwet, had na zijn veroordeling tot 14 jaar gevangenisstraf in het hoger beroep, cassatie aangetekend bij de Hoge Raad. Bij een cassatie wordt gekeken of de eerdere rechtsgang volgens de wet is verlopen. Indien dit het geval is, zoals nu in het advies staat, wordt de straf definitief en is verder beroep onmogelijk. Mocht er wel een wet zijn overtreden, zal de Hoge Raad een ander gerechtshof aanwijzen om de zaak opnieuw te doen.

Op 2 augustus 2014 wordt in een woning aan de Hoofdweg Zuid in Nieuwerkerk aan den IJssel de 58-jarige Dagoberto Gil Rodriguez om het leven gebracht en het stoffelijk overschot wordt in een kliko gestopt om elders te dumpen. Eind augustus licht de familie van Dagoberto de politie in omdat ze een tijd niks meer hadden gehoord. Op 10 oktober wordt de verzwaarde kliko uit de Nieuwe Maas bij het Oeverbos in Vlaardingen opgedoken. Hiervoor worden uiteindelijk meerdere verdachten, waaronder ex vriendin van Dagoberto veroordeeld.

De advocaten van de verdachte vroegen de Hoge Raad om de veroordeling te vernietigen. Een van de klachten van de advocaten van de verdachten is over het oordeel van het hof dat de verklaringen van een getuige voor het bewijs mogen worden gebruikt terwijl de advocaten niet een behoorlijke en effectieve mogelijkheid hebben gehad om deze getuige te ondervragen. De advocarten klagen ook over het afwijzen van het verzoek tot het houden van een reconstructie in de woning waar de levensberoving heeft plaatsgevonden.

De advocaat-generaal is van mening in zijn conclusie dat de klachten niet gaan slagen in de cassatiezaak. Het hof heeft bij de behandeling over zaken waarop de klachten zijn gemaakt al heeft gebogen en hier een wettelijke afweging heeft op gemaakt en gemotiveerd heeft. De advocaat-generaal adviseert de Hoge Raad dan ook de veroordeling in stand te laten maar anwege de duur van de procedure de opgelegde gevangenisstraf iets te verlagen. De advocaat-generaal bij de Hoge Raad adviseert de Hoge Raad en brengt onafhankelijk advies uit inzake lopende procedures, doorgaans bijgestaan door een aantal wetenschappelijke medewerkers. Voorlopig staat de uitspraak van de Hoge Raad gepland op 9 februari 2021.

Advertentie