8.5 C
New York
donderdag 9 mei 2024

Speelgoedloze dag roept creativiteit op bij peuters Het Gruttonest

Kinderen kunnen met alles spelen zo bleek donderdag 10 en vrijdag 11 december op Kinderdagverblijf Het Gruttonest van IJsselkids Kinderopvang in Moordrecht. Tijdens de speelgoedloze dagen mochten de kinderen daar met alles spelen, behalve met standaard speelgoed.

“Wij helpen kinderen om zich optimaal te ontwikkelen”, zegt Silvana van Duuren, adjunct locatiemanager bij IJsselkids. “Daarbij vinden we het ook belangrijk om hun creativiteit te prikkelen. Bijvoorbeeld door de kinderen op een andere manier te laten spelen. Vandaar de speelgoedloze dagen.”

Inlevingsvermogen

De pedagogisch medewerkers van Kinderdagverblijf Het Gruttonest verzamelden allerlei spullen die niet gemaakt zijn als speelgoed, maar daar prima voor door kunnen gaan. “We vroegen ouders ook om hun kinderen geen speelgoed mee te geven deze dagen”, zegt Silvana. “En het werkte: de kinderen hadden hun inlevingsvermogen, fantasie en creativiteit nodig om met het nieuwe speelgoed te spelen.”

Vermaken

Wat deden de kinderen dan? “Tenten bouwen met de lakens”, vertelt Silvana. “Klimmen op en verstoppen in grote dozen. En de dozen hebben sommige kinderen ook nog beschilderd. Wat ook superleuk was, koken en winkeltje spelen met lege verpakkingen. Muziek maken met de oude pannen en houten lepels. De kinderen (en ook zeker de pedagogisch medewerkers) zijn altijd heel enthousiast op deze speelgoedloze dagen. Want een kind heeft uiteindelijk echt niet veel nodig, om zich goed te kunnen vermaken.”

Advertentie