8.5 C
New York
dinsdag 16 augustus 2022

Raad stemt in met uitgangspunten jaren 50 buurt Moordrecht

De gemeenteraad heeft woensdag 16 december ingestemd met de nota van uitgangspunten van de opknapbeurt van de jaren 50 buurt.

Het voorstel was al eerder ingediend bij de gemeenteraad maar er moesten nog wat punten worden aangepast. Het voorstel gaat over de sloop van 175 woningen en deze te vervangen door 185 nieuwe sociale huurwoningen.

Tijdens de behandeling van vandaag ging de discussie vooral over het hoogste gebouw van het plan, op de hoek van de Drost IJsermansingel en de Oostwaalstraat waar in de plannen een toren van 7 verdiepingen staat gepland. CDA raadslid Meppelink benadrukte dat haar partij zeker niet tegen sociale woningbouw maar hoogbouw niet past in de dorpen.

Meppelink kreeg steun van SP raadslid Rodenburg en samen hadden ze een amendement ingediend om de toren 2 woonlagen lager te maken waardoor er 6 woningen minder in het plan komt. Rodenburg benadrukte ook dat ze voor sociale woningbouw is maar niet tegen elke prijs.

De PvdA/GroenLinks fractie deelde deze mening niet, raadslid Damen heeft daarom ook verbazing dat CDA en SP met dit amendement komt en pleit voor geen uitstel want dat kan leiden tot afstel. Van Gerwen (VVD) stelt dat inwoners liever 6 hoog zitten dan op straat. Klovert (D66) ziet deze plannen voor een beter Moordrecht wel zitten. Hij vond dat als je het steeds over dorps wonen spreek, je moet accepteren dat je wat dichter op elkaar moet wonen.

De fractie van de ChristenUnie/SGP stelt dat het plan aangepast is qua parkeren en kan op steun van deze partij tekenen. Van Drenth (NEZ) noemt het goed dat deze oude meuk weggaat en nieuwbouw komt. Zijn advies is om het een slanke toren zoals de KVT toren te maken en wil dat er vanavond een klap op wordt gegeven.

Wethouder Hordijk ontraad het amendement van CDA en SP want het kan wel eens desastreus uitpakken voor de volkshuisvesting vreest hij als dit wordt aangenomen. Hiermee wordt er een gat van tonnen in het plan geschoten en kan Mozaïek wonen de stekker uit het plan trekken of gaan slopen zonder herbouw van woningen. Hij deelt ook niet de mening van het CDA en stelt dat de participatie met de inwoners goed verlopen is.

CDA en SP blijven in de tweede termijn van de vergadering bij hun standpunten maar de andere partijen steunen het plan van het college. In de tweede termijn valt Klovert (D66) uit naar vooral het CDA en roept dat de verkiezingen in aantocht zijn en dat het CDA een nieuwe actiepartij is geworden.Het amendement wordt dan ook met 6 tegen 19 verworpen. Hierna stellen de beide partijen wel in te stemmen met het voorstel omdat ze niet tegen sociale woningbouw willen stemmen, uiteindelijk steuntde hele raad voor het voorstel.

Met dit besluit wordt het kader gegeven voor de herstructurering van de jaren 50 wijk in Moordrecht en de financiële middelen vrijgemaakt voor de uitvoering van de herstructurering. Voor de bewoners is er een sociaal statuut opgesteld. Meer hierover op de website https://www.jaren50wijkmoordrecht.nl/

Compilatie van de behandeling – bron beeld : Gemeente Zuidplas
Advertentie