8.5 C
New York
dinsdag 22 juni 2021

Onderzoeksrapport: Boa’s seksschandaal waren complete dienst niet met werk bezig

Twee gemeentelijke handhavers hebben op zondagavond 16 augustus seksuele handelingen verricht in een kolfruimte en een ruimte voor Fysiotherapie op het gemeentehuis van Zuidplas. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport dat gemaakt is in opdracht van de gemeente en in handen is van Gouwe IJssel Nieuws na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur.

Uit het rapport blijkt dat de handhavers die zondag veel gedaan hebben, maar niets wat met werk te maken had. De twee handhavers zijn met hun dienstbus korte tijd ook buiten hun werkgebied geweest. Ook zijn de handhavers met tassen vol etenswaren gezien die ze richting het gemeentehuis meenamen.

Op de videobeelden die op internet gezet werden waren alleen schaduwen te zien. De daden blijken echter ook benoemd in Whatsapp-gesprekken die op de gemeentelijke telefoons van het tweetal zijn gevonden. Daarnaast hebben de Boa’s ook een valse verklaring gegeven aan een externe beveiliger. Hun late aanwezigheid zou te maken hebben met een aanhouding. Daar was echter geen sprake van.

Het schandaal kwam op zondagavond 16 augustus dit jaar aan het licht doordat jongeren vanaf buiten de opmerkelijke activiteiten van de medewerkers van de gemeente hadden kunnen volgen vanaf de parkeerplaats van winkelcentrum De Reigerhof. Nog dezelfde avond gingen de filmpjes rond op Whatsapp en Snapchat. Uiteindelijk belandden de filmpjes ook op Facebook en videosite Dumpert.

Nadat het gezelschap in het gemeentehuis doorhad dat de aanwezige jongeren bij het winkelcentrum hadden gezien wat er zich heeft plaatsgevonden, zijn twee deelnemers van het gezelschap buiten het gemeentehuis gaan kijken om mogelijk in te schatten wat de jongeren hebben kunnen zien.

Enkele uren nadat de eerste beelden van het tafereel op sociale media stonden kwam een beveiliger van het beveiligingsbedrijf langs om het gemeentehuis af te sluiten. Hierop trof de beveiliger de twee handhavers aan. De handhavers verklaarden dat zij later waren door een aanhouding. Ze geven bij de beveiliging aan dat de zelf het gemeentehuis zullen afsluiten. Ongeveer een uur later kan het beveiligingsbedrijf alsnog terugkomen omdat er een nooduitgang niet goed afgesloten blijkt te zijn. De externe beveiliger heeft later een uitgebreide verklaring over die avond gegeven. De inhoud hiervan is niet vrij gegeven.

Het onderzoeksrapport is bijzonder duidelijk over de actie van de gemeentelijke handhavers:

“Gebleken is dat de beide heren vanaf omstreeks 18.35 uur tot 01.47 met andere zaken bezig zijn geweest dan met de uitvoering van hun verplichtingen als handhaver.”

Uit het onderzoeksrapport blijkt ook dat er Whatsapp-gesprekken over de gebeurtenissen op zondagavond gevoerd zijn met de diensttelefoons van de handhavers. Ook lijkt er communicatie te zijn geweest over de gebeurtenissen via de portofoons van de handhavers. Om privacy-redenen blijft de inhoud van deze communicatie geheim.

In eerste instantie wilden de betrokken handhavers geen verantwoordelijkheid nemen voor hun daden. Het rapport meldt hierover: “Immers, tijdens een eerste gesprek, na het incident, dat met een ieder van hen door onder andere de heer Heijdra en mevrouw Hamburger is gevoerd, hebben geen van hen de verantwoordelijkheid genomen voor hun handelen.” De heer Heijdra is gemeentesecretaris en daarmee de hoogste ambtenaar binnen de gemeentelijke organisatie. Mevrouw Hamburger is juridisch adviseur van de gemeente.

Tijdens het uitgebreide onderzoek door het externe bureau werd de inhoud van verschillende Whatsapp-gesprekken duidelijk. Hierop hebben de drie betrokkenen, die in dienst waren van de gemeente, besloten om zelf ontslag te nemen. Het onderzoeksrapport is glashard over het falen van de twee gemeentelijke handhavers. Naast overtreden van het gemeentelijke handboek op het gebied van integriteit hebben ze ook de ambtenaren wet overtreden met hun gedrag. Wie de vierde persoon is die betrokken was bij het schandaal blijft onbekend. Wel blijkt uit het onderzoeksrapport dat dit een vrouw was.

Ondanks dat de gemeente Zuidplas de gebeurtenissen snel achter zich wilde laten, blijkt dat de rekening van circa 26.000 euro niet op tijd betaald is aan het onderzoeksbureau. Of de rekening van het twintig pagina’s tellende rapport inmiddels wel voldaan is aan het onderzoeksbureau is niet bekend uit de documenten die Gouwe IJssel Nieuws heeft gekregen.

Opvallend is dat het onderzoeksrapport nooit naar de gemeenteraad is verstuurd. Eerder gaf de SP-fractie aan het onderwerp graag in de gemeenteraad te willen bespreken. Meerdere partijen waren hier in de raadsvergadering niet enthousiast over. Enkele weken later trok de SP-fractie het verzoek tot bespreken weer in en stelde een paar extra vragen schriftelijk. Wethouder Verbeek gaf toen aan dit verstandig te vinden.

Door een WOB-verzoek van een medewerker van Gouwe IJssel Nieuws is het rapport naar het seksschandaal nu alsnog deels openbaar geworden. Hierbij is veel privacygevoelige informatie weggelakt uit het rapport.

Een WOB-verzoek is een verzoek om informatie aan de overheid op basis van de Wet Openbaarheid van Bestuur. Deze wet regelt welke informatie openbaar is en wanneer informatie dat niet is. Het uitgangspunt van deze wet is dat overheidsinformatie openbaar is tenzij er goede redenen zijn om informatie geheim te houden.

Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
554VolgersVolg