8.5 C
New York
woensdag 20 januari 2021

Iets minder schriftelijke vragen door gemeenteraad Zuidplas in 2020

De VVD stelde in Zuidplas in 2020 de meeste schriftelijke vragen en overtrof hiermee de fractie van PvdA/Groenlinks. De peildatum is de datum van agendering van de lijst van ingekomen stukken en hierin werden minder vragen gesteld dan in 2018 en 2019.

Driemaal werd er gezamenlijk (VVD en CDA) vragen gesteld aan het colllege van B&W. Alle partijen hebben vragen gesteld op uitzondering van Nieuw Elan Zuidplas (NEZ) die voor het laatst in 2016 dit middel van gemeenteraadsleden heeft gebruikt.

Volgens het reglement van orde van Zuidplas mogen fracties deze vragen stellen en kiezen of deze in de volgende raadsvergadering mondeling worden beantwoord of dat de schriftelijke beantwoording plaats mag vinden binnen 30 dagen. Niet altijd wordt deze termijn gehaald en dient het raadslid hiervan op de hoogte te worden gesteld. Met deze vragen kan het raadslid meer informatie krijgen over een onderwerp of de politieke actualiteit bevragen.

Afgelopen jaar waren belastingen, het vijfde dorp en vooral actualiteiten gebruikt om vragen te stellen. Door de corona werd een aantal maal niet de datum gehaald en moet de wethouder dit via een brief laten weten. Het totale aantal vragen was in 2020 iets lager dan de twee voorgaande jaren. Elke vraag die gesteld wordt, is een inspanning voor de verantwoordelijke ambtenaar, bovenop zijn reguliere werk. Voor de eerste lijst ingekomen stukken voor het jaar 2021 staan inmiddels al 16 vragen. Dat is 27,5 % in één maand in vergelijking met het hele kalenderjaar 2020.

De Ruiter (CDA) en Karreman (VVD) zijn de grootste vragenstellers, ieder diende ieder 6 vragen in en samen 3 vragen over het Posthuis. Damen (PvdA/GroenLinks) volgt de heren met 7 vragen en daarna Rodenburg (SP) met 6.


Volg het laatste nieuws

2,319FansLike
322VolgersVolg
554VolgersVolg