8.5 C
New York
vrijdag 26 april 2024

College Zuidplas steunt Van der Spek en legt advies naast zich neer

Het College van B&W van de gemeente Zuidplas heeft het negatieve advies van de Adviescommissie Detailhandel Zuid-Holland over uitbreiding van Tuincentrum van der Spek in Zevenhuizen naast zich neergelegd.

Dat blijkt uit een informatienota aan de gemeenteraad, welke op 21 januari is verstuurd. Het college heeft besloten, naar eigen zeggen, gemotiveerd af te wijken van het advies en groen licht aan de ondernemer te geven. De adviescommissie is ingesteld door Gedeputeerde Staten om gemeenten in de provincie Zuid-Holland te  adviseren over detailhandel in bestemmingsplannen of inpassingsplannen. Een gemeente is verplicht een adviesaanvraag aan te vragen bij detailhandelsplannen voor meer dan 2.000 m2 bedrijfsvloeroppervlak (bvo) binnen de centra of van 1.000 m2 bedrijfsvloeroppervlak (bvo) buiten de centra. Maar gemeenten mogen afwijken van het advies, het is niet bindend.

Martien van der Spek wil zijn tuincentrum van 1.000 naar 10.000m2 vergroten maar aan Gouwe IJssel Nieuws legt hij uit dat dit niet een 10x grotere winkel gaat worden : “Zie het maar dat je van een flat naar eengezinswoning gaat, je kan alles ruimer neerzetten omdat je meer ruimte hebt”. Hij legt uit dat een deel wat nu op het buitenterrein staat, straks naar binnen kan en het breder kan uitstallen. “Ik heb in het plan ook rekening gehouden met 1.500 m2 horeca, een kleine indoorspeeltuin voor kinderen en 1.000m2 meter magazijn, dat is dus geen winkeloppervlak”.

Van der Spek wil een deel van zijn assortiment aanpassen aan het advies van de commissie. “Ik kijk vooral vooruit, er is veel nieuwbouw en daarop baseer ik ook de groei. Ik verwacht geen nieuwe klanten uit Den Haag of Rotterdam maar uit de nieuwe wijken in de eigen regio. Daarom is uitbreiding juist hard nodig. Voor hen wil ik vooral een basisassortiment aanbieden. “Het moet leuke handel voor een leuke prijs met een glimlach blijven” aldus van der Spek.

Het moet “leuke handel voor een leuke prijs met een glimlach blijven”

Martien van der Spek

Het advies van de commissie wordt door het onderzoeksbureau Stec groep niet onderschreven en op enkele punten zelfs betwist. Stec heeft meerdere onderzoeken uitgevoerd in opdracht van de provincie Zuid Holland op gebied van Koopstromen en is bekend in het gebied. Vooral het oordeel van de commissie dat “de berekening van de voor tuincentrum Van der Spek beschikbare marktruimte in het distributieplanologisch onderzoek als niet-realistisch” wordt door Stec met eigen en ander onderzoek onderuit gehaald.

Van der Spek is blij met het besluit van B&W, hij legt uit dat hij heel erg goed is geholpen door de ambtenaren van de gemeente Zuidplas : “Ik had eerst een ander plan en daarvan liet men direct weten dat men dat niet zag zitten maar toen we met dit plan kwamen kregen we hulp van Zuidplas. Ik ben echt blij met dit goede nieuws en met en gemeente die ziet dat met oog op nieuwbouw in Zuidplas het hard nodig is om uit te breiden” legt hij uit.

In de regio is er met veel gemeenten gesproken en alleen de gemeente Waddinxveen heeft zich tegen het plan geuit. Verkeersveiligheid (iets wat al in het plan is meegenomen om dit te verbeteren) en zorgen over de gevolgen voor de detailhandel in Waddinxveen baseren dit standpunt. Van der Spek : “er wordt gesteld dat ik concurrentie ben voor het Gouweplein maar dat valt reuze mee, veel klanten komen juist voor dingen die daar niet te koop zijn. We kunnen we prima naast elkaar blijven bestaan.

Van der Spek gaat nu aan de slag om het bestemmingsplan te laten wijzigingen. Dit plan zal dan ter inzage gelegd gaan worden en start een bezwaarprocedure. Uiteindelijk zal de gemeenteraad van Zuidplas een besluit nemen over het bestemmingsplan en kan men aan de slag. Martien van de Spek besluit “Ik hoop dat het allemaal voorspoedig gaat en dat ik in het voorjaar 2022 kan openen!”

Advertentie