8.5 C
New York
zaterdag 27 april 2024

Zorgen om het Ontwikkelplan Landschapspark de Rotte

De Alliantie GroenBlauwe Rotte heeft zorgen over het ontwikkelplan van het Landschappark de Rotte welke afgelopen week is gepresenteerd.

De Alliantie Groenblauwe Rotte heeft door deelname aan klankbordgroepsessies, bilaterale overleggen en andere contactmomenten meegewerkt aan de totstandkoming van het Ontwikkelplan landschapspark de Rotte.

Dit Ontwikkelplan komt voor uit de voor de Rottemeren de notitie Ruimte voor een groenblauwe toekomst opgesteld. In het voorjaar 2019 is dit vastgesteld door de raden van de drie schapsgemeenten Lansingerland, Rotterdam en Zuidplas. De notitie geeft voor de komende 30 à 40 jaar de koers, ambities en kaders aan voor het recreatiegebied Rottemeren. Het Recreatieschap Rottemeren werkt op dit moment de ambities verder uit in een ontwikkelplan voor het recreatiegebied Rottemeren voor de komende tien jaar.

In het algemeen is de Alliantie content met de aandachtspunten, beleidslijnen en
denkrichtingen in het Ontwikkelplan voor:

  • De opgave om recreatie en natuur in balans met elkaar te houden.
  • Het versterken van de waardevolle gebieden en het realiseren van een robuuste ecologische structuur door verbindingen met de Hollandsche IJssel, het Bentwoud en Midden Delfland.
  • Het genoemde systeem van zonering in het landschapspark met daarmee samenhangende verschillen in gebruiksprofilering van de deelgebieden.
  • Het streven naar een autoluw landschapspark.
  • De beoogde ecologische doelstellingen met ruime aandacht voor versterking van de
  • Biodiversiteit in het hele gebied en de keuze voor landschapsinclusieve kleinschalige en duurzame landbouw.


Wij zien echter ook een aantal bedreigingen als de diverse opties in het Ontwikkelplan straks worden uitgewerkt in de zogenoemde Uitvoeringsagenda. Wij vragen daarom aan de bestuurders en beleidsmakers aandacht voor het volgende:
Bij de invulling van de opgaves m.b.t. het autoluwe landschapspark met zijn diverse gebruikers en verkeersstromen verzoeken wij dat er naast gedegen verkeersonderzoeken er ook een goede inventarisatie van de wensen van de bewoners van het landschapspark komt.

De genoemde beleidslijnen en uitwerkingen t.b.v. de eventuele uitbreiding van de kleinschalige verblijfsaccommodatie: Wij blijven tegen het realiseren van extra verblijfsrecreatiemogelijkheden in het gebied. Alle ruimte is nodig voor dagrecreatie door de omwonenden uit de regio die in aantal fors zullen groeien. Wij verzoeken u in ieder geval de eisen genoemd op pagina 30 deel 2, punt 6 aan te passen. Naast flexwonen en permanente bewoning moet verblijf langer dan één nacht niet toegestaan worden. Zo kan voldoende tegemoetgekomen worden aan de wensen van de recreatieondernemers. Wij rekenen erop dat in de uitvoering de vast te stellen voorwaarden en eisen voor overnachten strikt toegepast en gehandhaafd worden.

De alliantie vraag aandacht voor het behoud van de openbaarheid van het gebied :”Wij
zullen ons met hand en tand verzetten tegen initiatieven zoals tokkelbanen die vanwege veiligheid en beheer met zich meebrengen dat er hekwerken omheen gezet moeten worden. Zie af van pretparkachtige constructies en waarborg de vrije doortocht van het publieke domein!
“.

Men is het fundamenteel oneens met het creëren van mogelijkheden voor allerlei vormen van (water)sport in de kwetsbare gebieden die als zones voor ‘extensieve recreatie’ worden aangemerkt. Dit legt een veel te grote druk op de ambitie om in deze gebieden natuur te ontwikkelen.

In het Ontwikkelplan wordt aangegeven dat het landschapspark bestuurd en beheerd
gaat worden door een organisatie die alle beheerders in zich verenigt. Om te voorkomen dat de Alliantie GroenBlauwe Rotte voor de behartiging van de belangen op te grote afstand van deze organisatie komt te staan, pleit men voor een goed gewaarborgde meedenk- en inspraak systematiek. Een plaats aan de genoemde Maatschappelijke Tafel kan daarbij een deel van de oplossing zijn.

De Alliantie GroenBlauwe Rotte is een platform gevormd door de Stichting Rotte-Verband, de Belangengroep Oud-Verlaat, de Stichting Natuurpolders , Natuur- en Vogelwacht Rotta, het Platform-EP en een aantal betrokken bewoners. De Alliantie streeft naar volwaardige natuurontwikkeling, natuurbescherming en natuurbeheer, behoud van landschapsschoon en cultuurhistorie in het Rottemerengebied. Zij zet zich in voor het behoud van de openbaarheid van het gebied.

Opname van de inspraak avond Landschapspark de Rotte
Advertentie