8.5 C
New York
zondag 3 maart 2024

Corona trekt verwoestend spoor door vooral Moordrecht

In de eerste weken van het jaar 2021 heeft de Corona epidemie een verwoestend spoor door de gemeente Zuidplas getrokken. Sinds een paar dagen voor kerst zijn zeker tien mensen overleden aan de gevolgen van Corona en zijn tientallen mensen opgenomen in het ziekenhuis. De nieuwe ziekenhuisopnames gaan ook deze week nog steeds door. Verschillende inwoners, soms uit één familie, liggen op de IC. Veel meer mensen zijn nog steeds zeer ernstig ziek.

Vooral de Ambonwijk in Moordrecht is zeer zwaar getroffen. In vier straten van het dorp zijn zeker zeven mensen overleden. Vrijwel dagelijks worden één of mensen per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Niet alleen naar Gouda maar ook naar ziekenhuizen in de verre omtrek. De gemeente Zuidplas heeft de afgelopen weken ver aan kop gestaan in het lijstje met meeste ziekenhuisopnames in het land. Enkele dagen waren het bijna twee keer zoveel opnames per 100.000 inwoners dan de tweede gemeente in dit trieste lijstje.

Dat Corona zo genadeloos toeslaat in de Ambonwijk lijkt vooral te maken te hebben met de hechte gemeenschap. Mensen zijn gewend om elkaar te helpen en voor elkaar klaar te staan. Deze sterke eigenschap van de wijk heeft het virus gebruikt om keihard toe te slaan. De huisartsen in Moordrecht zien het drama zich ontwikkelen en hebben deze week met mensen uit de wijk en de GGD Hollands Midden een video gemaakt. In de video die is opgenomen in het wijkgebouw in de wijk wordt deels in twee talen nogmaals het belang van alle coronamaatregelen uitgelegd. De uitgebreide video staat onderaan dit artikel.

Mensen worden nogmaals opgeroepen om zich aan alle maatregelen te houden. Zoals handen wassen, afstand houden en niet bij elkaar op bezoek gaan. Ook als er zieke mensen verzorgd moeten worden, moeten mantelzorgers zich goed beschermen. Het is mogelijk om via de huisarts gratis beschermende kleding zoals schorten en handschoenen te krijgen. Ook wordt gevraagd om niet zuinig te doen met mondkapjes en dergelijke.

Er zijn meerdere signalen dat niet iedereen, die positief getest is, zich ook aan de quarantaineregels houdt. Ook huisartsen ontvangen deze signalen. Juist hierdoor blijft het virus de kans houden om zich verder door de wijk, het dorp en de gemeente te verspreiden. Overigens is het vanaf 2 februari mogelijk om mensen gedwongen in quarantaine te plaatsen als zij een groot gevaar vormen voor hun omgeving. Het kabinet heeft het UMC in Groningen aangewezen als plaats hiervoor.

Corona komt niet alleen veel voor in Moordrecht maar ook andere dorpen zijn in de eerste weken van het nieuwe jaar door het virus getroffen Ook buiten Moordrecht zijn mensen aan de gevolgen van Corona overleden. In de Molukse gemeenschap is een oproep gedeeld om dinsdagavond een kaars te branden in het raam om zo de slachtoffers te herdenken en een licht te laten schijnen in deze donkere tijd.

 

 

Advertentie